Iako mu se titula možda neće dopasti, Alain Ducasse bi se lako mogao nazvati mogulom restoranske industrije. Sa decenijama iskustva u kulinarstvu i restoraterstvu, uz istoimenu grupaciju koja nudi široki spektar usluga pored konsaltinga i škole kuvanja, Ducasse je kulinarska sila koja se ne mora proveravati.

Njegov domet nije samo globalan tj. ovozemaljski. Zahvaljujući francuskoj školi kuvanja i partnerstvu sa Evropskom svemirskom agencijom, chef Ducasse šalje hranu u svemir.

Ja sam srećan kuvar! – kaže Ducasse na svojoj veb stranici. Sa uspehom poput njegovog, skloni smo da mu verujemo. U nastavku pročitajte kratak ali zanimljiv intervju koji je za čitaoce časopisa i portala La Cucina Italiana dao doajen francuske kuvarske scene.

Posedujete 30 restorana, 20 Michelin zvezdica, bistroe, školu za kuvare i poslastičare, izdali ste komplet knjiga iz oblasti gastronomije… Imate li vremena da zavirite u kuhinju?
– Kako da ne! Svakodnevno pripremam hranu. U svojoj glavi.

U Hôtelu de Paris otvorili ste restoran nacionalne kuhinje Ômer. Da li je to preokret u vašoj karijeri?
– Ovaj restoran je cuisine de la Riviera na delu. Kreirao sam jelovnik koji se sastoji od specijaliteta sa Mediterana – od Grčke, preko Turske, do Libana. Tu su razna predjela, na primer dolmas, taramasalata i falafel, potom ravioli sa jagnjetinom i nanom, cipal a la Menorka, pile sa alevom paprikom… Ključ ovog zanata je u sastojcima koji inspirišu kuvara. Voće i povrće koje je sazrelo u odgovarajućim klimatskim uslovima, morska riba, aromatično ulje – sve je to idealno za jela koja se gotovo u potpunosti baziraju na povrću. Restoran i njegov meni pravi su spoj elegancije, dobrog ukusa i zadovoljstva za nepca. Harmonija između čoveka i onog što unosi u svoj organizam.

Chef Alain Ducasse 1

Italija zauzima značajan prostor na Mediteranu, ali u vašem jelovniku nema italijanskih specijaliteta.
– Nije baš tako. Kada je o desertima reč, Rum-baba ima počasno mesto, kako ovde u Monaku, tako i u čuvenom hotelu Plaza Athenée u Parizu. Doveo sam poslastičara iz Napulja samo da nauči osoblje da prave taj kolač.

Posle iskustva sa hotelom Andana u gradiću Kastiljone dela Peskaja niste otvarali restorane po Italiji.
Otvorio sam italijanski restoran u Parizu. Kuhinju u sklopu sale za konferencije Maison de la Mutualité poverio sam Matteu Lorenziniju, koji je dugo radio za mene. Jelovnik se zasniva na tradicionalnim italijanskim jelima.

Kako vam izgleda budućnost gastronomije?
– Mlađim generacijama, onim od 25 do 45 godina, neće biti toliko važno da li su večerali na mestu koje odlikuje haute cuisine, koliko će držati do samog ambijenta, konteksta i doživljenog iskustva.

A šta bi to moglo da bude?
– Na primer, krstarenje Senom na brodićima mušicama, koje sam nedavno uvrstio u ponudu. Zahvaljujući tome što su na električan pogon i tiho klize površinom reke dok putnici uživaju u modernoj pariskoj kuhinji. Preporučujem i Boutique del caffè, gde možete da prisustvujete celokupnom procesu pripremanja kafe. Na put od zrna do toplog napitka u šoljici povešće vas kafelijer, nova figura na usluzi vašem čulu ukusa. Nešto poput somelijera u svetu vina.

Le Louis XVPrestižni Le Louis XV, najpoznatiji restoran u Monaku, otvoren je 1987. godine uz blagoslov velikog gurmana, princa Rainiera. Danas je pod patronatom Ducassea, vlasnika tri Michelin zvezdice.

Hôtel de Paris
Place du Casino
98000 Monaco
ducasse-paris.com
+377 98 06 88 64

AUTOR: Nataša Stevanović / Fiametta Fadda

FOTO: La Cucina Italiana

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije