Jednom od najpoznatijijh i najmoćnijih italijanskih i svetskih brendova 2021. godina protekla je u znaku jubileja. Naime, prošlo je ravno 100 godina otkako je Guccio Gucci u Firenci otvorio svoju prvu radnju. Od tada, pa do danas, Gucci je sinonim za luksuz i prestiž.

Raduje nas ovaj jubilej, no ono što nas ovom prilikom najviše zanima je gastronomski doprinos brenda Gucci Osteria. Bilo da se radi o prvoj otvorenoj Osteriji u Firenci, ili druge dve na Beverli Hilsu ili u Tokiju. U sva tri restorana se traži stolica više, no to ne čudi, kada se zna da u njima caruje šef Massimo Bottura, koji već decenijama važi za jednog od najboljih svetskih šefova.

Da bismo shvatili zašto se modni brendovi sve češće odlučuju na ove restoranske izlete, moramo se vratiti dvadesetak godina unazad. Tada je Tom Ford, genijalni modni kreator sa savršenim smislom za biznis preuzeo komandnu palicu i uneo brojne novine. Nove ideje su osvežile i podigle pomalo umorni brend. Ubrzo su nove, mlađe, generacije bile uvučene u Gucci svet mode. Naredni potez je bio otvaranje restorana koji je namenjen takozvanim brend turistima, a radio bi u sklopu nečega što je zamišljeno kao Gucci Garden centar. Sve je bilo osmišljeno i nedostajalo je samo zvučno kulinarsko ime. A ko je mogao biti bolji mamac od najboljeg i najpoznatijeg italijanskog šefa Botture.

Njegov restoran Osteria Francescana u Modeni je već bio ovenčan sa tri Michelinove zvezdice, a 2016. godine je proglašen za najbolji restoran na svetu. I ime je došlo samo po sebi – Gucci Osteria. Toliko slično, da je običnom smrtniku bilo lako da se poveže sa Botturinim izvornim restoranom. Restoran u Firenci se nalazi u građevini iz 14. veka i gleda na glavni trg Signoria.

ZLATNI HLEB šefa Massima Botture

Šef Massimo Bottura je za Gucci Osteriu, zajedno sa šeficom Karime Lòpez, kreirao vrlo jednostavan meni. Jednostavan, ali toliko maštovit da je Michelin nagradio Osteriju sa zvezdicom samo godinu dana nakon što je otvorena. U njemu ćete uživati u Parmigiano Reggiano tortelinima, rižotu sa pečurkama i gamborima, brodetu od oktopoda sa ditalini testeninom. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Gucci Osteria (@gucciosteria)

Svinjsku potrbušinu ovde sporo kuvaju, začinjavaju je ljutom papričicom i služe u sosu od limuna i korijandera. Za vegane, prava delicija je pena od ricotta sira sa konfitiranim datterini paradajzom i fermentisanom cveklom. Kad su nove generacije u pitanju, pogotovo influenseri i instagrameri, njihova omiljena dva jela su Roll od jastoga i Emilia burger sa cotechino salamom, parmezanom, balzamičnim majonezom i meksičkim verde sosom.

Pored a la carte menija u ponudi su dva degustaciona

Renaissance Chapter je više italijanski, morski i sastoji se od četiri jela i dezerta, po ceni od 130 evra i 205 evra sa uparivanjem šest različitih vina. The World Through Our Eyes meni, kako mu samo ime kaže govori kako Karime i Massimo vide svet. On sadrži pet jela i dva dezerta po ceni od 150 evra, dok bi vas uparivanje sa sedam različitih vina koštalo 240 evra. Za restoran ovog renomena, klase, kvaliteta i činjenice da je jela osmislio jedan od najboljih šefova današnjice, cene su više nego razumne.

Kreativni direktor za Gucci od 2015. Alessandro Michele je Gucci Garden osmislio kao srednjovekovni bazar, dizajniran da pruži estetski bogato iskustvo svakome ko zakorači unutra. Kada prevedemo ove reči na naš jezik one znače: svako ko dođe u restoran, potrošiće popriličnu sumu novca u prodavnicama, juvelirnicama i buticima. Da bi genijalnost ovog projekta bila potpuna, pobrinule su se restoranske cene. Najskuplje jelo je goveđi jezik u tapenadi od patlidžana za koje treba izdvojiti 40 evra, dok za rižota i paste je dovoljno da imate 20 evra u džepu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Gucci Osteria (@gucciosteria)

I za kraj. Gucci Osteria je raj za influensere, hipstere i instagramere. Pa, čak i oni koji ne vole da se fotkaju, hvataju se telefona kada vam stigne espresso sa Gucci logom. Ako ste do tada i izdržali, sigurni smo da ćete morati napraviti selfi. Jer, i posle 100 godina Gucci je Gucci.

Adresa: Gucci Garden, P.za della Signoria, 10, 50122 Firenze
Telefon: +39 055 7592 7038
E-mail: [email protected]
Web: www.gucciosteria.com
Radno vreme: 12.30-15.00, 19.00-22.00
Tip kuhinje: Moderna italijanska

AUTOR: Svetislav Stojanović

FOTO: Gabriele Stabile, Bea de Giacomo, Marco Poderi / [email protected]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije