Šef Rene Redžepi može slobodno da kaže da je uradio i ostvario sve što je mogao. Njegov restoran Noma je nekoliko puta proglašavan najboljim na svetu, dobio je treću Michelinovu zvezdicu i zauvek promenio ne samo restoransku industriju, već i definiciju gastronomije.

Nakon letnjeg menija 2023. Noma više neće raditi

Ovih dana je iznenadio gastronomsku javnost objavom da će Noma u ovom obliku postojati još samo godinu dana. Najavio je velike promene, a nakon lansiranja letnjeg menija 2023. godine Nomu neće otvarati. Redžepi je na društvenim mrežama najavio da će nakon tog menija sa celim timom putovati po svetu, kuvati, učiti i tražiti nove inspiracije. Ovo nije prvi ovakav plan, jer kad se Noma selila u sadašnji prostor i dok su čekali preuređenje, Redžepijev tim je sve vreme radio u pop-upovima u Japanu, Australiji, Meksiku…

Odluka o zatvaranju Nome, piše Redžepi, nije nova i o tome je razmišljao tri godine. Pandemija je svakako ubrzala stvari, ali moguće je da šef samo prati svoju beskompromisnu filozofiju originalnosti i inventivnosti, koju je teško sprovesti na jednom mestu.

Rene Redžepi – put do vrha

Nakon što je odabrao kulinarsku karijeru, Redžepi je četvorogodišnju praksu sticao u lokalnom porodičnom restoranu sa Michelin zvezdom pod nazivom Pierre André u Kopenhagenu. Sa 19 godina, otišao je da radi u  Le Jardin des Sens u Monpeljeu.  Redžepi je prvi put posetio El Buli kao gost 1998. godine, a zatim je tamo radio tokom sezone 1999. godine. Vrativši se u Kopenhagen, počeo je da radi u Kong Hans Kælderu, koji je bio jedan od vodećih gourme restorana u gradu od sredine 1970-ih. Godine 2001. proveo je četiri meseca radeći pod Tomasom Kelerom u The French Laundri u Kaliforniji, ali se vratio u Kong Hans Kaelder i Kopenhagen.

U decembru 2002, dvadesetčetvorogodišnjeg Redžepija kontaktirao je Klaus Majer, kome je ponuđena prilika da vodi restoran u North Atlantic House-u, nekadašnjem skladištu iz 18. veka koje se pretvaralo u kulturni centar za Severnoatlantski region. Restoran Noma otvoren je 2004. godine sa Redžepijem kao glavnim kuvarom. Ime restorana je kombinacija danskih reči „nordisk“, što znači nordijski, i „mad“, što znači hrana.

Redžepi većinu namirnica nabavlja od lokalnih proizvođača ali koristi i hranu iz divljine. Kaže da je to navika iz vremena kada je živeo u Makedoniji, gde je hrana bila domaća i sveža. Veliki deo pristupa jelovniku i hrani u Nomi zasniva se na sezonskoj tematici tj. u skladu sa onim što je u to doba godine dostupno. Redzepi se, takođe, fokusira na fermentaciju i dehidraciju, eksperimentišući sa korišćenjem znatnog broja biljaka, mesa i ribe.

noma.dk
IG – @reneredzepinoma, FB – @reneredzepinoma
Noma, Refshalevej 96, 1432 Copenhagen

AUTOR: cafebarrestoran.rs / Nataša Stevanović

FOTO: thebestchefawards.com / @nomacph

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije