Brancin ili morski vuk je grabljivica duguljastog tela, prelepe srebrne boje na prelazu između belog stomaka i tamnozelenih leđa. Jedna je od najukusnijih morskih riba, nežnog i sočnog mesa sa jakom aromom. Prilikom kupovine brancina obratite pažnju da je na ledu i da oči ne smeju biti mutne. Birajte već očišćenu ribu jer se mnogobrojna krljušt vrlo teško uklanja, a ako kupujete filete birajte one sa kožom, jer se bez kože teško može utvrditi da li se radi o brancinu ili ne.
Recept za ovo jelo od brancina osmislio je mladi Vladimir Kučera, jedan od vodećih kuvara restorana „Lafayette“. U ponudi restorana „Lafayette“ možete uživati u prelepom ambijentu i velikom varijetetu kulinarskih ukusa. Ovaj specijalitet predstavlja savršeno letnje jelo za sve ljubitelje ribe.

Brancin sa začinskim biljem, šparglom i kremom od batata

SASTOJCI ZA 1 OSOBU

180 g brancina
50 g špargli
70 g krema batata
30 g crnog luka
50 g putera
prstohvat soli
biber – po želji
začinsko bilje

brancin rubin 2

Očistiti, isfiletirati i kuvati brancin u vakumu na 56°C, od 5 do 7 minuta.
Kuvati brancin sa svežim začinskim biljem, malo soli, bibera i maslinovog ulja.
Ispržiti brancin, nakon kuvanja, na tiganju tako da kožica postigne hrskavu teksturu.
Blanširati špargle prvo u ključaloj vodi, a zatim šokirati u ledu kako bi tekstura ostala sveža i mekana i kako boja ne bi izgubila specifičnu zelenu boju.
Začiniti šparglu kajunskim biberom i sotirati na puteru.
Očistiti batat, iseckati na kockice i sotirati sa crnim lukom i začinima na puteru, dok ne postane mekan. Dodati malo povrtnog fonda i ukuvati.
Izblendirati batat kada postane toliko mekan da se raspada, i provući ga kroz tanko sito.

vino rubin aurora

Vino za uparivanje

Vladimir Kučera je ovim specijalitetom postigao savršenu komplementarnost ukusa, koja se odlično kombinuje uz vino Amante Aurora. Servirati brancin i priloge uz ovo belo vino, koje će istaći sve prisutne ukuse i osvežiti vas u toplim letnjim danima. Prijatno!

vladimir kučera šef kuvar
Šef Vladimir Kučera, jedan od vodećih kuvara restorana „Lafayette”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije