Jeste li nekada popili čašu apsinta? Na ovo pitanje obično se mogu očekivati dva odgovora: ‘Ne, nikako! Štetno je, izaziva zavisnost’ ili ‘Naravno, prava je bomba, imao sam halucinacije’. Stoga ne bi bilo loše saznati nešto više o misterioznoj fée verte, zelenoj vili (ali ne previše zelenoj jer jakim bojama ne treba mnogo verovati).

Apsint, boemsko piće, veoma popularno krajem 19. veka u Parizu, pre desetak godina vratilo se u igru. Vreme je da razbijemo neke mitove o njemu.

U potrazi za lekovitim tonikom francuski lekar Pierre Ordinaire 1792. godine napravio je žestoko piće od biljke Artemisia absinthium (odakle i potiče naziv), miloduha, zvezdastog anisa, komorača, matičnjaka i drugih trava. Ukus mu se kolebao negde između anisa i sladića, postigao je veliki uspeh, ali je upotreba zabranjena početkom 20. veka jer su ga smatrali štetnim zbog prisustva tujona, organskog jedinjenja i neurotoksičnog agensa sadržanog u biljci čije ime apsint nosi. No, njegov procenat toliko je mali posle sušenja i destilacije, da je u to vreme, kao uostalom i sada, smatran zanemarljivim.

Aspint

Takođe, verovalo se da je apsint jedan od uzroka alkoholizma koji je pogađao dobar deo populacije. Rehabilitovan je pre više od deset godina (u Italiji je ponovo postao legalan 2005.) i nije ga teško pronaći u koktel- barovima.

Kako se konzumira apsint?

Sipate apsint do 1/4 čaše, na rub prislonite rupičastu kašiku sa jednom kockom šećera (kao na slici), a preko njega sipate ⅓ ili ⅕  čaše hladne vode koja će istopiti apsint i dati mu sjaj, stvarajući ouzo efekat zamućenja. Nemojte piti dok ga ne razblažite i nemojte paliti kocku šećera. Možete da dodate i nekoliko kapi u čašu šampanjca, kao što je činio čuveni pisac i boem Ernest Hemingway.

La Fée Absintheb Parisienne
Posle zabrane proizvodnje 1915. godine, ovo je prvi tradicionalni apsint destilovan u Francuskoj. Realizovan je u saradnji sa Muzejom apsinta (Musée de l’Absinthe – Auvers-sur-Oise), a u kompletu se dobija i posebna kašika za doziranje šećera. lafeeabsinthe.com

Absinthe Tunel
Otvorenozelene boje, proizvodi se u destileriji Antonio Nadal koja je osnovana 1898. na Majorki. antonionadal.com

Libertine 72
Dobitnik je zlatne medalje na takmičenju održanom 2019. u Milanu, a priprema se po istorijskom receptu iz 1894. godine. vinoedesign.it

Limončelo – italijanski liker od limuna sa tradicijom dužom od veka

AUTOR: Angela Odone

FOTO: getty images

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Prethodna vest

Sledeća vest

još iz kategorije