Zbog snega koji je u Andriji 1965. godine neprestano padao Lorenzo Bianchino bio je sprečen da proizvođacima sira dostavi sveže pomuženo mleko.

Da bi ga iskoristio, napravio je vrećice od mocarele i napunio ih sirevima od takozvanog parenog testa (pasta fi lata) i svežom pavlakom. Tako je nastala burata koja je danas proizvod karakteristican za Apuliju (Pulju), sa oznakom zaštićenog porekla od 2016. Konzumira se na sobnoj temperaturi. Najbolju svežu buratu iz Apulije možete naći na pet adresa koje predstavljamo u nastavku.

POHOVANA MOCARELA

Burata

Mlekara Asseliti & de Fato

ANDRIJA (BARLETA) Gospođa Grazia je perfekcionista kada je u pitanju burata: „Moraš da je jedeš na licu mesta. Čim siđe sa proizvodne trake. I tačka!“ Čak je ne dostavljaju ni u Bari. Kažu da je njihova jedna od najboljih na svetu. U sastavu je Konzorcijuma za buratu u Andriji sa zaštićenim poreklom. Via Antonio da Villa 8

Mlekara Dicecca

ALTAMURA (BARLETA) Vito, sav u tetovažama i mislima o surfovanju, rođen je za ovaj posao. Sa četvoricom braće upravlja porodičnom kompanijom za proizvodnju sira: „Koristimo samo kravlje mleko od odabranih uzgajivača: skuplje je, ali je vrhunsko“. U prodavnici, koja je otvorena od 5 do 22 h, dostupno je više od 300 sireva. Via Bari 26

Noci (Barleta)

Pošto je u Milanu stekao diplomu iz ekonomije Vincenzo Ignazzi pretvorio je očevu fabriku sira u preduzeće koje bi svoje proizvode moglo da izlaže na sajmu, održavajući visoki kvalitet. Sa dimljenom buratom osvojio je treće mesto na takmičenju World Cheese Award u Londonu. Njegove sireve nudi i Eataly. Via Giuseppe di Vittorio 13

Made in Masseria

Onlajn prodaja uglavnom organskih proizvoda iz Apulije i Bazilikate, koje nude mala i srednja preduzeća. Sveže pripremljena burata dostavlja se širom Italije. Za 24 do 36 sati stiže na kućnu adresu. madeinmasseria.it 

Stella Dicecca

ALTAMURA (BARLETA) Angelantonio Tafuno i mama Stella, umetnička duša, spremaju buratu isključivo od mleka iz oblasti Murđe u Apuliji, a prodaju je u centru Altamure, u starom gradu. Izuzetno je ukusan i maslac dobijen od mleka podolskog govečeta, koji se pravi u ograničenim količinama: samo 20 kg mesečno. Piazza Giacomo Matteotti 11

PRŠUTA I VINO

AUTOR: Nataša Stevanović

FOTO: pexels.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije