
Novi broj magazina La Cucina Italiana!
U razgovoru sa šefom Davidom Šimunićem, maestrom iz restorana Salon 1905, koji je u Gault&Millau vodiču za Srbiju proglašen za Šefa budućnosti,...
pročitaj jošDa bi ga iskoristio, napravio je vrećice od mocarele i napunio ih sirevima od takozvanog parenog testa (pasta fi lata) i svežom pavlakom. Tako je nastala burata koja je danas proizvod karakteristican za Apuliju (Pulju), sa oznakom zaštićenog porekla od 2016. Konzumira se na sobnoj temperaturi. Najbolju svežu buratu iz Apulije možete naći na pet adresa koje predstavljamo u nastavku.
ANDRIJA (BARLETA) Gospođa Grazia je perfekcionista kada je u pitanju burata: „Moraš da je jedeš na licu mesta. Čim siđe sa proizvodne trake. I tačka!“ Čak je ne dostavljaju ni u Bari. Kažu da je njihova jedna od najboljih na svetu. U sastavu je Konzorcijuma za buratu u Andriji sa zaštićenim poreklom. Via Antonio da Villa 8
ALTAMURA (BARLETA) Vito, sav u tetovažama i mislima o surfovanju, rođen je za ovaj posao. Sa četvoricom braće upravlja porodičnom kompanijom za proizvodnju sira: „Koristimo samo kravlje mleko od odabranih uzgajivača: skuplje je, ali je vrhunsko“. U prodavnici, koja je otvorena od 5 do 22 h, dostupno je više od 300 sireva. Via Bari 26
Pošto je u Milanu stekao diplomu iz ekonomije Vincenzo Ignazzi pretvorio je očevu fabriku sira u preduzeće koje bi svoje proizvode moglo da izlaže na sajmu, održavajući visoki kvalitet. Sa dimljenom buratom osvojio je treće mesto na takmičenju World Cheese Award u Londonu. Njegove sireve nudi i Eataly. Via Giuseppe di Vittorio 13
Onlajn prodaja uglavnom organskih proizvoda iz Apulije i Bazilikate, koje nude mala i srednja preduzeća. Sveže pripremljena burata dostavlja se širom Italije. Za 24 do 36 sati stiže na kućnu adresu. madeinmasseria.it
ALTAMURA (BARLETA) Angelantonio Tafuno i mama Stella, umetnička duša, spremaju buratu isključivo od mleka iz oblasti Murđe u Apuliji, a prodaju je u centru Altamure, u starom gradu. Izuzetno je ukusan i maslac dobijen od mleka podolskog govečeta, koji se pravi u ograničenim količinama: samo 20 kg mesečno. Piazza Giacomo Matteotti 11
Najznačajniji izvozni vinski brend Italije, ali, pre svega, naziv jednog božanstvenog predela u srcu Toskane. Na svakom koraku primetićete crnog pe...
pročitaj jošOdavno je prekršeno tzv. pravilo da se poslastice mogu služiti samo uz kafu ili liker. Naime, vrhunsko zadovoljstvo dolazi samo kada se potpuno pre...
pročitaj jošLimončelo je italijanski liker od limuna koji se uglavnom proizvodi u južnoj Italiji, posebno u regionu oko Sorentinskog poluostrva i na obali Amal...
pročitaj još