Čuveni italijanski vajar, slikar, naučnik, pronalazač, jedan od pionira anatomije, astronomije i arhitekture, najveći um italijanske renesanse, Leonardo da Vinči je između ostalog bio i odličan organizator dvorskih banketa i velikih slavlja.

Donosimo vam tri recepta i malo poznate detalje sa svadbenog prijema koji se održao na dvoru Sforza 1489. godine, pod glavnom palicom jednog od najvećih umova koje je čovečanstvo do danas upoznalo.

U palati Bergonzija Botte, sinjora Tortone, danima vlada prava pometnja: u toku su pripreme za epohalni banket povodom venčanja prelepe napuljske princeze Isabelle d’Aragone sa mladim milanskim vojvodom po imenu Gian Galeazzo Maria Sforza. Reč je o zahtevnom prijemu, ali, na svu sreću, za njega je zadužen Leonardo da Vinci koji je od pre nekoliko godina u službi Ludovica Mora, mladoženjinog strica.

Do preciznih podataka o posluženju, odnosno o jelovniku došli smo zahvaljujući zapisu koji je ostavio dvorski pesnik Baldassarre Taccone. Osim toga, zahvaljujući beleškama koje je pisao Tristano Calco, pisar porodice Sforza, mogli smo da rekonstruišemo ne samo jela koja su tim povodom poslužena – a ovekovečili su ih u knjigama recepata dvorski kuvar, maestro Martino da Como i Bartolomeo Sacchi (zvani Platina) – već čitav zabavni program osmišljen za zvanice.

Dok su gosti za trpezom degustirali poslastice uživali su u igri, pesmama i recitovanju poezije, a svako jelo praćeno je paradiranjem glumaca preobučenih u mitske ličnosti.

Prvo su se pojavili Jason i Argonauti sa velikim platnom koje je predstavljalo zlatno runo (a imalo je praktičnu primenu – kao stolnjak na stolu za mladence).

Za njima su počeli da se smenjuju bogovi, od Merkura i Apolona do Dijane (koja je, kao boginja lova, u pratnji imala divlje svinje i fazane).

Po isprobavanju novih jela i zanimljivih priloga, na scenu su stupile personifikacije reka: Po, Ada i Tičino pojavile su se u „tekućim“ odorama najavivši jela na bazi slatkovodnih riba.

Renesansni banket da Vinci

Dobro došli na Gian Galeazzovo i Isabellino venčanje!

Glumce koji predstavljaju Baha i Hebu, zaduženu za točenje nektara bogovima, prati mnoštvo pomoćnika, te su spremni za služenje pića – nose amfore pune vina, jabukovače i medovine. Nazdravimo mladencima!

Kao sa umetničkog platna
Na našem slobodnom prikazu renesansnog aranžmana primetne su draperije na stolnjacima koje podsećaju na Leonardovu slikarsku tehniku. Milano je bio poznat po proizvodnji skupocenih tkanina, među kojima su se isticale one od zlata i svile.

Neizostavni nar
Simbol plodnosti i bogatstva, sa svetlucavim zrnima koja podsećaju na rubine, smatrao se aristokratskim voćem zbog krunice na vrhu i bio je omiljen u vreme renesanse. Hranljiv i u čvrstom i u tečnom obliku, nar je ukrašavao svadbene bankete, a vezli su ga u crvenoj i zlatnoj boji na venčanicama koje u to vreme nisu bile bele, već jakih i često toplih nijansi – od žute do bordo.

Przena zalfija

PRŽENA ŽALFIJA
Težina pripreme Lako
Vreme 35 minuta
Vegetarijansko

SASTOJCI ZA 6 OSOBA
120 g brašna TIP 400
70 g žalfije
2 žumanca
2 nara
1 kesica šafrana
šećer
sirće
ulje od kikirikija
ekstradevičansko maslinovo ulje
so

Isperite žalfiju i ostavite je da se osuši.
Pomešajte 2 žumanca sa 120 ml vode, 1 kesicom šafrana, prstohvatom soli i šećera. Na kraju dodajte brašno i mesite dok ne dobijete glatku i homogenu smesu.
Iscedite nar pomoću cediljke za citruse, kao kad cedite pomorandžu; pomešajte 35 ml dobijenog soka sa 40 ml maslinovog ulja, 20 ml sirćeta, 1 kašičicom šećera i prstohvatom soli tako da dobijete dresing.
Zagrejte ulje od kikirikija.
Dodajte u smesu žalfiju (pojedinačne veće listove ili skupine manjih listića) i sve zajedno propržite 1-2 minuta, dodajući malo pomalo u tiganj.
Ocedite prženu žalfiju na kuhinjskom ubrusu i poslužite je uz dresing i zrna nara.

Pitice sa mesom

PITICE SA MESOM
Težina pripreme Lako
Vreme 1 sat i 30 minuta
plus 2 sata za odmaranje

SASTOJCI ZA 6 OSOBA
500 g nemasne junetine
400 g brašna TIP 400
300 g telećeg paufleka
200 g maslaca
40 g suvog grožđa
3 žumanca
1 jaje
1 kesica šafrana
cimet
maslac
muskatni oraščić
belance
so
biber
beli luk
sirće

ZA TESTO
Zamesite testo od brašna sa komadićima hladnog maslaca tako da dobijete rastresitu smesu; dodajte 80 ml hladne vode, 1 žumance i prstohvat soli. Mesite da smesa postane glatka i homogena.
Pokrijte je i ostavite u frižider da odstoji 2 sata.

ZA NADEV
Potopite suvo grožđe u 100 ml vode i 2 kašike sirćeta.
Isecite junetinu i teletinu na sitne kocke. Odvojeno ih pržite 2 minuta na jakoj vatri u tiganju na 1 kašiki maslaca, sa zgnječenim čenom belog luka. Poređajte meso na oval i ostavite ga da se ohladi.
Pomešajte obe vrste mesa, dodajte 2 žumanca, so, biber, isitnjeno suvo grožđe, 10 ml vode u koju ste sipali šafran, prstohvat cimeta i malo narendanog muskatnog oraščića.

ZA PITICE
Razvijte testo i njime obložite 6 modli za kolače. Ispunite ih nadevom; ivice premažite belancem i pitice zatvorite krugom od testa ili sa dve ukrštene trake, uz dekoraciju po želji. Zalepite krug, to jest trake pritiskanjem ivica i odstranite višak testa.
Premažite površinu pitica ulupanim jajetom, ubacite ih u rernu da se peku oko 20 minuta na 190 stepeni Celzijusovih, a onda ih prekrijte alu-folijom i tako pecite dodatnih 5 minuta.
Izvadite pitice iz rerne, zatim i iz modlica i ostavite ih da se ohlade.

Rombovi sa marcipanom

ROMBOVI SA MARCIPANOM
Težina pripreme Lako
Vreme 40 minuta
plus 2 sata da odstoji
Vegetarijansko

SASTOJCI ZA 8 OSOBA
300 g bademovog brašna
250 g šećera u prahu
80 g belanaca
20 ml ružine vodice za kolače
1 list oblande

Sjedinite bademovo brašno sa šećerom u prahu, što možete da učinite i laganim mešanjem mikserom. Zatim dodajte ružinu vodicu i belanca i sve zajedno zamesite tako da dobijete mekano testo.
Razvucite smesu u plehu (oko 21 x 29 cm) preko lista oblande isečenog po meri.
Izravnajte testo i izgladite ga mokrom četkicom.
Pecite 15 minuta na 170 stepeni Celzijusovih. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi.
Pospite kolač šećerom u prahu i ostavite ga da odstoji bar 2 sata, a idealno bi bilo 12 sati. Na kraju ga isecite na rombove.

AUTOR: Marina Migliavacca / recepti: Joelle Nederlants / stajling: Serena Groppo

FOTO: Riccardo Lettieri

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije