Limončelo je italijanski liker od limuna koji se uglavnom proizvodi u južnoj Italiji, posebno u regionu oko Sorentinskog poluostrva i na obali Amalfija.

U severnoj Italiji, ovaj liker se često naziva limončino. To je drugi najpopularniji liker u Italiji i tradicionalno se služi dobro ohlađen, nakon večere.

Sorento, Amalfi, Kapri: koje je pravo mesto rođenja najpoznatijeg italijanskog likera, limončela? O poreklu ovog divnog napitka koji nas na prvi pogled čini razdraganima, kako to obično i biva kada su kvalitetne stvari u pitanju, nema preciznih podataka. Zato, možda nikada nećemo znati sa sigurnošću vreme i mesto njegovog nastanka jer postoje različite priče o poreklu limončela. Ono što znamo je da limoncello postoji najmanje 100 godina; priča se da je početkom 20. veka bio običaj da najbogatije porodice u Sorentu uvek ponude ukus limončela svojim najuglednijim gostima.

Italija

Federvini, italijansko udruženje proizvođača vina i likera, na svom sajtu prenosi da je limončelo rođen početkom 20. veka u maloj gostionici na Kapriju, gde je lokalna gospođa Marija Antonija Farače gajila raskošnu baštu limuna i pomorandže. Njen unuk je posle Drugog svetskog rata u blizini otvorio restoran čiji je specijalitet bio liker od limuna, napravljen po starom receptu njegove none. Godine 1988, Marijin praunuk, Masimo Kanale, započeo je zanatsku proizvodnju limončela i registrovao svoj znak. Drugi tvrde da limončelo ide još dalje u prošlost; jedna priča govori o lokalnim ribarima i farmerima koji su još u srednjem veku pili čašicu limončela u rano jutro da bi se zagrejali. Treći  kažu da je recept nastao u manastiru da bi se monasi okrepili između molitvi.

Bez obzira na poreklo, ono što je izvesno jeste da je limončelo poseban zbog vrste limuna koja se koristi za recept, koji, da bi bio autentičan, mora se pripremati od limuna koji raste na Costiera Amalfitana, upravo na teritoriji između gradova Vico, Ekuense i Massa Lubrense i na ostrvu Kapri. Samo ovde, u stvari, zahvaljujući mediteranskoj klimi, limun raste sa debelom korom bogatom esencijalnim uljima, mirisne i jake arome. Kao što je poznato, kora limuna je zaista najvažniji sastojak za pripremu limončela.

Limoncello

U Italiji svaka porodica ima svoj recept za pripremu limončela, a ovaj mi je poklonila Mišelina, prijateljica iz Sorenta, koja je recept nasledila od njene bake.

Težina pripreme Srednje
Vreme 1 sat

SASTOJCI
8-10 limunova
1 l 95% alkohola
1 l vode
1 kg šećera

Očistite i oljuštite limun, pa koru složite u veću teglu i nalijte alkoholom. Pulpu limuna iskoristite za limunadu, sorbe,  zamrznite…
Ostavite na tamnom mestu nedelju dana, kako bi alkohol izvukao sve arome iz kore limuna.
Skuvajte sirup od vode i šećera, sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi.
Procedite alkohol kako bi uklonili tragove limuna.
Dodajte ohlađeni sirup u alkohol koji je posle nedelju dana dobio žutu boju i neverovatnu aromu.
Sipajte u flaše i čuvajte na tamnom mestu još deset dana.
Poslužite dobro ohlađeno.

SAVET
Ako ne možete da pronađete 95% alkohol, zamenite ga klasičnom votkom (bez ukusa).

Lemoncello venac

Recept za pripremu kolača sa limončelom pogledajte OVDE

AUTOR: Nataša Stevanović

FOTO: thinkstock, pixabay

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije