Margarita koktel, nacionalno meksičko piće nastalo četrdesetih godina 20. veka, pravo je remek-delo koje brzo osvežava. Vesnik je leta i odmora u tropskim krajevima.

Idealno piće za osvežavanje ukusa prilikom konzumiranja masne ili začinjene hrane. Odlično se slaže sa prženim jelima, naročito sa pohovanom ribom. Ide uz šparglu, sa kojom ima slično molekularno nasleđe, uz takose sa lososom ili sa slaninom, kao i uz sirove rakove, pogotovo ako su marinirani.

Za osnovnu verziju Margarite potrebno je:
3.75 cl/5 kašičica tekile silver
2,25 cl/3 kašičice likera Cointreau ili Triple sec
1.5/2 kašičice soka od limete ili od limuna
so

Napunite šejker većom količinom leda.
Sipajte alkoholna pića.
Dodajte sok od limete ili limuna.
Mućkajte 7-8 sekundi.
Sipajte u čašu.

Margarita

6 koraka DO SAVRŠENSTVA

1. LED mora da se razbije, pa zato snažno mućkajte šejker sve dok se ne pojave sitni kristali.
2. ČAŠU ohladite u frižideru, a zatim oko ivica ukrug sipajte sitnu so (kao tradicionalni pehar , sombrero, na slici, mada mnogi više vole čašu za martini).
3. KORA je jestiva dekoracija na ivici čaše. Kod Margarite možete da se igrate solju, možete da je pomešate sa osušenim kaprom ili celerom, ili čak da polovinu čaše uokvirite solju, a drugu polovinu biberom.
4. FILTERI- mešavina se sipa kroz strainer tj. cediljku kako bi se eliminisali i najsitniji kristali leda.
5. CITRUSI – limun daje kiselkast ukus i svežinu, dok je sa limetom ukus u prvi mah kiselosladak, a na kraju blago gorak.
6. RAZLIKE – u odnosu na Triple sec, liker Cointreau koktel čini blažim.

AUTOR: La Cucina Italiana

FOTO: Pexels

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije