Predstavljamo nekoliko ukusnih predloga koje smo otkrili putujući po Italiji

Recepti JOËLLE NÉDERLANTS

KAMPANIJA
Pica sa endivijom

Težina pripreme Srednje
Vreme 1 sat i 15 minuta plus 2 sata narastanje

SASTOJCI ZA 16 OSOBA

550 g ili 1 bokor endivije
500 g brašna Manitoba
100 g dva puta samlevenih mekinja od durum pšenice
50 g suvog grožđa
50 g pinjola
15 g svežeg pivskog kvasca
isprani kapari
fileti inćuna u ulju
masline
beli luk
so
ekstra devičansko maslinovo ulje

1 Pica sa endivijom 2021 badnje veče

Pomešajte brašno sa mekinjama, pa zamesite testo sa izmrvljenim kvascem, 370 ml vode i prstohvatom soli. Dobićete prilično mekano i elastično testo, koje ćete staviti u činiju, prekriti krpom i ostaviti da narasta 1-2 sata, u zavisnosti od temperature. Trebalo bi da se količina udvostruči.
Potopite suvo grožđe u vodu.
Razvucite testo u dva okrugla pleha prečnika 25 i 30 cm. Štipajte ga jagodicama prstiju tako da postane talasasto, a zatim ga premažite sa 2-3 kašike ulja razblaženog sa jednom kapi vode. Ostavite da odstoji 15 do 20 minuta.
Očistite endiviju i iskidajte je na komadiće. Propržite u tiganju na malo ulja nagnječeni čen belog luka, šaku oceđenog grožđa, 1 kašiku kapara i desetak očišćenih maslina. Dodajte endiviju i propržite 30 sekundi.
Rasporedite ovaj nadev na obe pice, pa ih ubacite u rernu da se peku oko 20 minuta na 200℃. Na kraju dodajte filete inćuna, pržene pinjole i malo sveže endivije, po želji.

LIGURIJA
Čorba od leblebija

Težina pripreme Lako
Vreme 3 sata plus 24 sata natapanje

Brži način 45 minuta sa 500 g skuvanih leblebija

Vegetarijansko bez glutena

SASTOJCI ZA 4‒6 OSOBA

250 g sušenih leblebija
240 g očišćene blitve
20 g sušenih pečuraka
2 stabljike celera
2 paradajza pelata
1 glavica šalota
1 glavica crnog luka
lovor
beli luk
so
ekstra devičansko maslinovo ulje

1 Čorba od Leblebija badnje veče

Potopite leblebije u vodu da stoje 12 sati, zatim promenite vodu i ostavite ih da odstoje još 12 sati. Procedite ih i skuvajte u šerpi u koju ćete dodati 1 lovorov list, 1 glavicu šalota i 1 stabljiku celera. Kuvajte ih oko 2 sata i 30 minuta. Posolite.
Potopite pečurke u vodu na 15 do 20 minuta da omekšaju.
Ispržite povrće u tiganju na malo ulja: iseckajte glavicu crnog luka, 1/2 čena belog luka i 1 stabljiku celera. Dodajte pečurke, isceđene i isitnjene, kao i pelat isečen na komadiće.
Dodajte blitvu isečenu na trake i proceđene leblebije i sve zajedno pržite 10 minuta, a zatim prelijte sa 4 do 5 kutlača vode od kuvanja leblebija. Po želji sipajte vodu od pečuraka koju ste prethodno procedili radi uklanjanja eventualnih ostataka.
Ostavite da proključa, pa isključite ringlu. Poslužite odmah sa krostinima od tostiranog hleba, po želji.

LOMBARDIJA
Tortelini od bundeve

Težina pripreme Srednje
Vreme 2 sata plus 2 sata stajanje

Vegetarijansko

SASTOJCI ZA 8‒10 OSOBA

1,4 kg bundeve
400 g brašna
200 g mostarde (kandirano voće)
160 g sira Grana Padano Dop
80 g suvih amareta
6 žumanaca
2 jaja
ekstra devičansko ulje
maslac
žalfija
so
biber

1 Tortelini od Bundeve BADNJE VEČE

ZA NADEV
Isecite bundevu na kriške, odstranite semenke i rasporedite u dva pleha, na što većoj međusobnoj udaljenosti. Posolite i prelijte uljem, a zatim ubacite u rernu da se peče oko 30 minuta na 180℃.
Izvadite plehove iz rerne, ostavite da se bundeva ohladi, pa odstranite koru i izgnječite pulpu viljuškom; posolite, po potrebi, i pobiberite.
Isitnite mostardu i dodajte je izgnječenoj bundevi zajedno sa izmrvljenim amaretima i narendanim sirom.
Procenite vlažnost testa: ako je visoka, dodajte nekoliko kašika prezli ili, još bolje, izmrvljenih amareta.
Ostavite smesu da odstoji naredna 2 sata.
ZA TESTENINU
Zamesite brašno sa jajima, žumancima i prstohvatom soli. Mesite testo da postane ujednačeno i glatko. Prekrijte ga streč-folijom i ostavite da odstoji 2 sata.
Razvucite ga na tanke listove, pa po njima rasporedite nadev u međusobno udaljenim gomilicama veličine oraha, a zatim preklopite list testa i pomoću nazubljenog noža isecite raviole. Trebalo bi da dobijete oko 60 komada dimenzija 4 x 4 cm.
Skuvajte raviole u slanoj ključaloj vodi, pa ih pažljivo procedite.
Kompletirajte sa dosta istopljenog maslaca, strukom žalfije i narendanim sirom.
Testo za torteline napravili smo od dosta žumanaca kako bismo dobili bogatiji ukus i intenzivniju boju. A da bi postalo glatko, morali smo da ga mesimo dugo – oko deset minuta.

LACIO
Supa od brokolija i raže

Težina pripreme Lako
Vreme 45 minuta

SASTOJCI ZA 4 OSOBE

1,5 kg krila raže
500 g brokolija
150 g špageta
1 stabljika celera
1 glavica crnog luka
1 šargarepa
1 čen belog luka
peršun
paradajz pelat
inćuni u ulju
ekstra devičansko maslinovo ulje
so
biber

1 Supa od brokolija i raže badnje veče

Stavite ražu u šerpu zajedno sa iseckanim crnim lukom, šargarepom i celerom. Prelijte vodom da ogrezne i kuvajte oko 30 minuta.
Propržite u šerpi na malo ulja 1 nagnječeni čen belog luka, malo iseckanog peršuna, 2 fileta inćuna i 3 paradajza pelata u komadićima. Posolite i pobiberite.
Dodajte brokoli izdeljen na cvasti, propržite ga i potom prelijte vodom od kuvanja raže, uz ceđenje; kuvajte na tihoj vatri narednih 10 minuta.
Kompletirajte supu dodavanjem mesa raže, peršuna i nekoliko cvasti tek skuvanog brokolija.

MOLIZE
Gratinirani bakalar

Težina pripreme Lako
Vreme 50 minuta

SASTOJCI ZA 4 OSOBE

800 g ispranih fileta bakalara
200 g starog hleba bez korice
40 g jezgra oraha
40 g suvog grožđa
7-8 suvih smokvi
peršun
beli luk
kuvani mošt (mlado, nezrelo vino)
ekstra devičansko maslinovo ulje

1 Gratinirani bakalar badnje veče

Očistite bakalar vadeći sve kosti, pa ga stavite u vatrostalnu posudu koja se može prebaciti direktno iz rerne na sto.
Izmiksirajte hleb na krupnije komade.
Iseckajte smokve, orahe i suvo grožđe.
Isitnite vezu peršuna sa 1 čenom belog luka, pa jedan deo rasporedite po bakalaru.
Pomešajte preostali deo začina sa hlebom i iseckanim suvim voćem.
Aromatizujte ribu sa malo kuvanog mošta, a zatim je ponovo prekrijte mešavinom hleba i suvog voća.
Prelijte uljem, pa ubacite u rernu da se peče oko 20 minuta na 180℃.

TOSKANA
Ricciarelli

Težina pripreme Srednje
Vreme 1 sat plus 2 sata stajanje

Vegetarijansko

SASTOJCI ZA 35 KOMADA

500 g bademovog brašna
400 g šećera u prahu
200 g kristal šećera
60 g kandirane pomorandže
40 g brašna tip 400
2 belanca
so
1 kora oblandi
ekstrakt gorkog badema

1 Kolači badnje veče

Iseckajte kandiranu pomorandžu na komadiće i miksirajte je 1-2 minuta sa šećerom u prahu i bademovim brašnom. Zatim dodajte brašno tip 400, prstohvat soli i nekoliko kapi ekstrakta gorkog badema.
Napravite sirup tako što ćete istopiti kristal šećer u 100 ml vode; kad postigne odgovarajuću gustinu, sjedinite ga s mešavinom brašna, šećera i kandiranog voća. Ako je moguće, nemojte isključivati mikser.
Dodajte belanca i nastavite sa mućenjem da dobijete kompaktnu smesu.
Oblikujte dobijeno testo u lepinju i ostavite je da odstoji najmanje 2 sata.
Stavite je na koru oblande i razvucite oklagijom posutom šećerom u prahu (ili ubacite list papira za pečenje između oklagije i testa kako se ne bi lepilo).
Vadite keksiće modlom u obliku romba, a nožem opsecite oblandu koja ostaje u osnovi biskvita.
Poređajte ih u pleh, pospite šećerom u prahu i pecite u rerni 20 minuta na 160℃.
Izvadite keksiće iz rerne i ostavite ih da se ohlade.

AUTOR: Joëlle Néderlants / foto: Riccardo Lettieri / stajling: Beatrice Prada

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije