Mala kneževina na mediteranskoj litici, simbol nezamislivog luksuza i vrhunskog hedonizma, brzim koracima vraća se prirodi zahvaljujući sve brojnijim restoranima sa organskom hranom

Volim da putujem vozom do Monaka. Čim se prođe Ventimilja i uđe u Francusku, sa druge strane šina počinju da se nižu pejzaži od kojih zastaje dah. Trasa brzog voza Thello obuhvata čitavu Azurnu obalu do Marselja – zelena brda i polja prošarana najlepšim cvećem prepliću se sa morskim delom kojim dominira mediteranska flora sa palmama, limunovima, čempresima. Kako se približavate maloj kneževini na litici, tako priroda dobija sve intenzivnije boje.

Voz se polako zaustavlja i preko razglasa stiže obaveštenje da je zbog policijske kontrole zabranjen izlazak iz vagona. Ovo saopštenje budi osećaj dvostrukog zadovoljstva: zbog svesti da ste uzoran građanin koji nema razloga za brigu (ili ima?) i zato što znate da ćete biti maženi, paženi i bezbedni pod budnim objektivom pet stotina kamera razmeštenih na svega dva kvadratna kilometra prostora koji zauzima Monako. Konačno stižemo na stanicu. Nije to neko od uobičajenih stajališta na potesu Rivijere, već jedna podzemna zemlja čuda diskretno prožeta prigušenim svetlima i laganim notama klasične muzike sa retroefektom koji vuče na moderno. Magija kakvu biste propustili ako odlučite da do Monaka stignete drugim prevoznim sredstvom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by visitmonaco (@visitmonaco)

Monako ili Monte Karlo?

Kao prekaljeni putnici sigurno već znate da je Monako, u suštini, jedna stena na čijem se vrhu nalazi zamak porodice Grimaldi. Smena straže ispred kaštela velika je turistička atrakcija, a u neposrednoj blizini su Okeanografski muzej i zgrada vlade. Monte Karlo, pak, obuhvata zonu koja se proteže od čuvenog Kazina do zaliva i plaže. Tu je kvart La Kondamin koji se nastavlja na luku Herkul i njene mondenske jahte, kao i Monegeti, četvrt na uzvisini koja se graniči sa opštinom Kap d’El u susednoj Francuskoj. Koliko kvartova, toliko različitih svetova.

XL luksuz

Startna pozicija neka vam bude Trg kazino, srce kneževine. Na samom pragu kompleksa talasaste fasadne strukture sa zelenim kaskadama nalazi se One Monte Carlo, mini-kvart sa najviše brendiranih radnji i zlatara na svetu. Ispred Hôtela de Paris dočekala nas je izložba posvećena luksuznim automobilima. Budući da se najbolje kuhinje obično nalaze tamo gde ima najviše novca, ovde je smešten i poznati restoran Le Louis XV pod patronatom Alaina Ducassea, vlasnika tri Michelin zvezdice. Reč je o ekskluzivnom poduhvatu koji je 1987. godine predstavljen princu Rainieru. Naime, glavni kuvar predložio je da on bude zadužen za pripremanje jela u kneževoj rezidenciji i ponudio mu je svoje specijalitete. „Želim da stvorim kvalitetnu kuhinju koja će postati obeležje Monaka, sa svežim sastojcima dospelim direktno sa Azurne obale. Garantujem tri zvezdice u roku od četiri godine. Ako ne bude tako, slobodno me otpustite.“

La cuisine de la Riviera

Danas, u kompletno renoviranom restoranu Le Louis XV, umesto glomaznih starih fotelja, dočekaće vas luksuzni minimalizam. Ispod ogromnog lustera u obliku prstena, inspirisanog onim u istanbulskoj Aja Sofiji, nalaze se stolovi i prostor za poslugu. Možete da birate između jela čiji naziv kaže da se iza njih kriju lokalni uzgajivači i ribari: povrće iz vrtova Provanse i crni tartufi, brancin, blitva i lignje, jagnjetina iz peći na drva… Možete da probate i škampe iz San Rema ili morsku ribu u želatinu. Dobar ručak ili večeru krunišite poslasticom Rum baba, kolačem sa domaćim rumom, ili sorbetom od sveže limunove trave i kokosa sa mangom i marakujom.

Čari nacionalnih kuhinja

Ako imate istančano čulo ukusa i spremni ste na sve, pa i da probate nešto sa drugih meridijana, Monte Karlo je destinacija po vašoj meri. Rezervišite, na primer, sto u restoranu orijentalnog stila Maya Bay ili se prepustite majstorima japanske kuhinje u restoranu Yoshi u sklopu hotela Métropole. Ako ste, pak, pobornik, zdrave hrane, svratite do Else pri Monte-Carlo Beach Clubu, gde se obroci pripremaju isključivo od organskih sastojaka. U restoranu Blue Bay poslužiće vam slatkoljute karipske specijalitete sa posebnim začinom – božanstvenim pogledom na zaliv. Tu je i Ömer, novi Ducasseov poduhvat, koji se nalazi u prizemlju Hôtela de Paris, gde ćete zajedno sa šefom „prošetati“ kroz razne mediteranske kuhinje. To zadovoljstvo neće vas mnogo koštati, a ručaćete u velikom stilu. Na primer, za najekskluzivnije jelo Poulpe tentaculaire, odnosno celu hobotnicu, treba izdvojiti 28 evra.

A za kraj – selo

Pošto ste upoznali najatraktivnija mesta i dodirnuli glamur, možete malo da osetite i način života autohtonih stanovnika Monaka, kojih ima oko devet hiljada. Za prvi susret preporučuje se pijaca u kvartu La Kondamin. Napolju su tezge, a u zgradi u rokoko stilu možete da pazarite kvalitetan sir, meso i suhomesnate proizvode, ribu, testenine… Sudaraćete se sa ljudima koji nose korpe pune povrća, voća, cveća ili toplih vekni hleba. Mnogi od njih žure do lokala sa tradicionalnim proizvodima Monaka. To je čuveni A Roca, referentna tačka za kupovinu nekoliko ekselans specijaliteta kao što su barbagiuans, pissaladière, pan bagná. Mogu da se jedu sveže pripremljeni na licu mesta ili mogu da vam ih spakuju za poneti.

U znaku organske proizvodnje

Monte Karlo je verovatno jedino mesto na svetu gde možete da sretnete manekenku koja se bavi poljoprivredom. Jessica Sbaraglia visoka je metar i osamdeset, ima plavu kosu, krupne oči i blistav švajcarski osmeh. Hugh Hefner bi je odmah svrstao među svoje zečice. Kada se doselila u Monako, uglavnom je provodila vreme u Beach Clubu, a onda je shvatila da na krovovima Monte Karla može da primeni sve ono što je naučila na selu, gde je odrasla. Tako danas proizvodi voće i povrće koje uzgaja na terasama, u baštama i svakom kutku kneževine u kome je moguće nešto zasaditi. Lekovito bilje za bolnice, jestivo cveće za balkone, aromatične biljke za kuvare… U hotelu Monte-Carlo Bay ima svoj prostor za degustaciju, a na oblakoderu Odéon košnice i kokoške koje nose superorganska jaja. Projekat pod nazivom Terre de Monaco toliko se dopao princu Albertu da joj je „poklonio“ terase na tri nove zgrade.

Duh Grimaldijevih

Za sve je zaslužan dobar njuh članova porodice Grimaldi. Carlo III bio je toliko vešt kockar da je 1861. godine od Francuske kupio nezavisnost za svoju kneževinu i državnu kasu počeo da puni u novoizgrađenom Kazinu. Zahvaljujući lavini prihoda koja se slivala bez prestanka, stanovnici su bili oslobođeni plaćanja poreza. Drugi genijalni vladar, Rainier III, pretvorio je Monte Karlo u oazu za holivudske zvezde. Zbog njega se ovde doselila i filmska diva Grace Kelly. Njihov sin Albert brine o ekologiji i očuvanju životne sredine, posebno stanovnika mora. Zahvaljujući njegovim projektima, vodama Monaka plivaju najčistije ribe u Mediteranu. U toj čistoj vodi gaje se i kvalitetne ostrige. Čuvene školjke pod nazivom biseri Monte Karla tri puta sedmično stižu iz Bretanje, a potom se, prema tajnoj formuli, prečišćavaju u mešavini slatke i morske vode. Završavaju u restoranima Monaka ovenčanim zvezdicama. Tu su i hlapovi (veliki rakovi) na bretonski način, jastozi i škampi zaliveni belim vinom i rozeom iz Provanse.

Jedan Monaco Spritz, molim

Od gorke pomorandže, čija stabla krase ulice kneževine, nekada se proizvodilo sjajno vino. Dobijalo se natapanjem pomorandžine kore u alkohol i aromatično vino, uz dodatak cimeta i karanfilića. A onda je jedan mladi broker došao na ideju da osmisli novi specijalitet. Danas se od 15 tona pomorandži, koliko se ubere na godišnjem nivou, dobija šest hiljada flaša rakije i 50.000 flaša likera L’Orangerie. Upravo ovaj liker osnovni je sastojak Monaco Spritza, koji morate makar jednom da poručite dok ste ovde.

Bionda i barbagiuans

Ukoliko se pri odabiru restorana vodite kriterijumom „prepun je, sigurno je dobar“, verovatno imate dobar njuh. Svakako nećete pogrešiti ako se opredelite za čuvenu Brasserie de Monaco, restoran u samoj luci. Otvoren je od podneva do dva posle ponoći, a takvo radno vreme privlači posetioce svih generacija. U spektakularnom ambijentu gosti mogu da uživaju u društvu limenih burića sa zanatskim pivom koje je 2014. godine osvojilo zlato na manifestaciji World Beer Awards. Ako poslušate savete majstora za proizvodnju piva po imenu Valère Bonnin, moći ćete da isprobate ovo piće u kombinaciji sa tradicionalnim ukusima Monaka. S tim nećete pogrešiti. Kombinacije piva i jela su Stout i fugass, Bionda uz barbagiuans, Blanche i soccá. Nemojte zanemariti i dobra vina, jer ćete na raspolaganjuimati odlične bele i roze sorte lokalnog porekla. Zatražite Bellet Blanc iz podruma u blizini Nice, koji obožava princ Albert.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by visitmonaco (@visitmonaco)

Street food u Monaku

BARBAGIUANS – Prženi paketići od testa punjeni blitvom, rikotom i majoranom. Jedu se topli u svako doba dana.
PAN BAGNÁ – Isprani fileti inćuna, paradajz u kriškama, tanko iseckan crni luk i masline iz Tađe – sve to poređano na parčetu hleba namazanom uljem.
PISSALADIÈRE – Naziv potiče od reči pissalat, koja se odnosi na pire od riba u salamuri, tipičan za Rivijeru. Pomeša se sa pireom od crnog luka, a potom se premaže po testu koje je oblikovano kao prilikom pečenja hleba i ravnomerno raspoređeno u pleh.
FUGASSÁ – To je, zapravo, fokača, ali na dijalektu kojim se govori u Monaku. Reč je o onoj tradicionalnoj, ligurskoj, što govori u prilog bliskim vezama koje su kroz istoriju izgrađene između kneževine i Đenove.
SOCCÁ – U plehu se peče smesa koja se sprema od brašna od leblebija, ulja, vode i soli. Podseća na đenovljansku farinatu ili toskansku čečinu (cecina). Međutim, svaki kraj ima svoju verziju.
STUCAFI À LA MONEGASQUE – Paprikaš od ispranog bakalara koji je dugo kuvan u vinu, paradajza, crnog i belog luka, lovorovog lista, timijana, peršuna i maslina.

AUTOR: Fiemetta Fadda

FOTO: La Cucina Italiana, pixabay, ig_visitmonaco

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije