U borbu sa Japancima i Nemcima za najkvalitetniji kulinarski nož umešao se i naše gore list, doduše sa španskim korenima

Chef nož je zasigurno nož koji se najviše koristi u kuhinji

Kad god neko pomene kuvarski ili kuhinjski nož, najverovatnije misli na Chef nož, kla­sičan evropski model. Najčešća dužina se­čiva je oko 200 mm, ali kreće se u rasponu od 160 do 260 mm. To je zasigurno nož koji se najviše koristi u kuhinji. Za sečenje, sec­kanje, sitnjenje i upravo je to razlog što Chef nož mora stal­no da bude savršeno oštar. Kada se povede polemika koja zemlja proizvodi najkvalitetnije noževe, izdvajaju se ne­mačka i japanska škola proizvodnje, ali u igru se umešao i naš – Almazan srpski šefov nož, koji vuče korene iz Španije. Naime, prezime Almažan je španskog porekla, a Boban i Alek­sandar Almažan, stric i bratanac stoje iza ovog sve popularnijeg noža, koji mnogi već proglašavaju najboljim nožem na svetu. Inače, moramo spomenuti njihov fenomenalni You Tube kanal Almazan Kitchen, koji vam toplo preporučujemo.

srpski chef nož

Transformacija u sekiru

Na prvi pogled ovaj nož više izgleda kao kineska satara, ali upravo takav dizajn omo­gućuje njegovu multifunkcionalnost u kuhinji. Hirurškom preciznošću seče, filetira meso, sec­ka voće, povrće i začinsko bilje, ali bez imalo problema će vam poslužiti i kao mesarska satara. Čak i onima bez nabildovanih bicepsa.
Za tu lakoću u radu sa njim zaslužno je full tang dvostruko sečivo od kaljenog karbonskog čelika tvrdoće koja garantuje godine i godi­ne rada s njim. Almazan noževi su posebno atraktivni za vlasnike kuća, vikendica, ali i za one koji vole avanturu po divljim predelima. Sve postaje jasnije kada se zna da Almazan pored toga što može (baš) sitno da isecka vlašac, u divljini postaje sekira koja preseca deblje grane kao i životinjske kosti.
Drška noža je posebna priča. Izrađena od kvalitetnog punog drveta, na najlepši mogući način ukrašava ručno kovanu oštricu, tako da budite uvereni da ćete izgledati totalno cool dok radite s njim.

Održavanje i oštrenje Almazan noža

Puno puta ljudi pogreše kada se spomene da se noževi od nerđajućeg čelika ne mogu oštetiti. Itekako mogu. Profesionalni šefovi svoje noževe svakodnevno održavaju, no, oni ih i puno više koriste. U kućnoj upotrebi, prepo­ruka je da tokom upotrebe nož povremeno obrišemo suvom krpom, a nakon upotrebe treba ga isprati mlakom vodom, po potrebi nežno protrljati sunđerom i sredstvom za pra­nje, a zatim ga potpuno osušiti pre odlaganja. Ako oštrica nema hroma u sebi, možemo je premazati uljem koje ne sadrži kiselinu i to je čitava mudrost.
Kada je oštrenje u pitanju, možete naba­viti profesionalni set za brušenje, koji sadrži kamenje različite granulacije, a You Tube ima sjajnih tutorijala, pomoću kojih ćete savladati i ovu veštinu. Nikako, ponavljamo, nikako ih nemojte nositi u radionice za izradu ključeva. Njihove mašine su pregrube i uništićete svoje noževe.
I za kraj, ako se odlučite da nekome poklo­nite nož, da se ne bi prerezalo prijateljstvo, uz njega priložite i jedan metalni novčić koji će vam onaj kojem ste ga poklonili simbolično vratiti. Neka je i praznoverje, ali šta je pet dinara za prijateljstvo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije