Drevne priče, tradicionalni ukusi i mladi ljudi koji odavde ne odlaze, već svojim gostoprimstvom osvajaju sve one koji žele da otkriju ovu planinsku regiju.

Dolinu Aoste s jedne strane krasi tipičan planinski ambijent sa nepreglednim stadima goveda, a na drugoj strani se nalazi mondenski skijaški centar Courmaieur. Do džinovskih Alpi i vrhova iznad 4000 metara se stiže futurističkom gondolom koja se penje ka vrhu Punte Helbronner (3466 metara), skoro dodirujući Mont Blanc. Ovo modernističko čudo inženjerstva i građevinarstva podseća na vanzemaljski brod koji sa vrha nadgleda čitav region. U okviru njega smestili su se restoran Alpino, ali i Feltrinelli, knjižara na najvišoj nadmorskoj visini u Evropi. Preporuka je da se prenoći u jednom od apartmana uz uživanje u panorami. Planinarenje prepustite iskusnim planinarima.

Vezanost za zemlju i tradiciju nije priča iz drugih vremena. Mladi iz ove regije ne sanjaju o bekstvu i odlasku u grad već upisuju Poljoprivredni institut Régional ili Ecole Hôtelière de la Vallée d’Aoste kako bi nastavili razvoj dve osnovne regionalne delatnosti: poljoprivredno-prehrambenu i turističku. Jedan od svetlih primera spoja agrotehnike i vrednih ljudi je i Paysage à Manger, mala farma za uzgoj retkih vrsta krompira, u vlasništvu Gressoney-Saint-Jean-a, koju su 2015. osnovala dva prijatelja, danas glavnih pokretača za očuvanje autentičnih recepata iz doline Aoste. Naročito recepata za predjela koja se služe uz boudin kobasicu (vrstu krvavice) i arnad slaninu, koju krasi posebnost ukusa zbog arome ruzmarina, žalfije i kleke. Naredne godine izgradili su biodinamičku baštu u kojoj se na maloj površini uzgajaju proizvodi koje konzumira lokalna zajednica. U pitanju je 120 vrsta povrća, sitnog voća, krompir sorte Walser Kartoffeln (prethodno gotovo zaboravljen i nestao iz upotrebe) i Verrayes, jedne od tradicionalnih sorti krompira iz ove oblasti koji odlikuje sjajna ljubičasta kožica sa narandžastim mrljama. Zato i ne čudi da je Varrayes krompir uvršten u Slow Food Presidium, kao prva biljna sorta iz ovog regiona.


Slične priče se tiču i gostoprimstva. Čak i luksuzni planinski kompleks, kao što je CampZero u Champolucu, sa teretanom sa spoljašnjim zidom od leda, ali i atmosferom planinskih koliba. Hotellerie de Mascognaz, u selu Valser, opremljen nameštajem savremenog dizajna je za goste kojima više prija topli, rustični, ambijent tipičan za alpske krajeve.

COTOLETTE D’AOSTA

Valle d Aosta

FONTINA DOP

Jedan od najpoznatijih sireva u Italiji, čija je proizvodnja počela još u srednjem veku. Koliko je ovaj sir bio popularan govori to što se u 15. veku našao na fresci dvorca Issogne. Fontina DOP se pravi od punomasnog mleka krava valodostanske rase, pa je zato izuzetno elastičan kada se služi kao topljeni. Slatkog je ukusa i kao mlad vrlo je delikatan, puterast i mastan dok sa starenjem dobija aromu jačeg intenziteta nalik sušenom voću.

GENEPI

Liker napravljen od alkohola, vode, šećera i alpske artemizije, biljke koja raste na velikim nadmorskim visinama bogatim mineralima. Ovo piće tradicionalno se koristi kao digestiv. Može se probati u koktelima, odlično gasi žeđ, a izuzetno je intrigantan sastojak u slatkišima. Boja varira od svetlozelene, kada se radi sa svežim začinskim biljkama, do tamno žute boje, ako se koristi sušeno bilje. Ukus ovog likera podseća na seno i citruse.

TOMA DI GRESSONEI

Proizvodi se tokom leta, od nepasterizovanog mleka. U sebi sadrži snagu i ukuse planinske ispaše krava. Radi se o polutvrdom siru, sa liste Slow Food Presidium-a, koji nakon godinu dana zrenja dobija karakterističan i pikantan ukus. Probajte ga u palenti.

SLANINA ARNAD

Prirodna, kremasta, nežna, slana, začinjena planinskom aromom. Čuva se u odgovarajućim drvenim posudama zvanim dolis. Arnad slanina nosi oznaku geografskog porekla. Snažna je kao aperitivo, poslužena uz topli crni hleb, sir i med.

MOCETTA

Salama drevnog porekla, nastala iz potrebe da se meso očuva što duže. Proizvodi se od tankog dela potkolenice ostarelih krava, dok su se u prošlosti za pripremu ove salame koristilo meso divokoza i kozoroga. Može se jesti sveža, prelivena uljem od oraha i divljeg celera ili začinjena i tanko narezana, popur bresaole.

JAMBON DE BOSSES

Sirova, začinjena planinska šunka sa velike nadmorske visine koja zri na krevetu od sena, gde leži 12 do 30 meseci. Naravno, nakon što se začini biberom, žalfijom, ruzmarinom, belim lukom, klekom, majčinom dušicom, lovorom i drugim biljem. Ukusna, sa blagom biljnom aromom.

TEGOLE

Vrlo tanki biskoti poput pločica, od fino mlevenih lešnika i belanaca umućenih sa šećerom, koji pečeni podsećaju na kamene crepove planinskih kuća. Lagani i vrlo aromatični, obično se jedu nakon večere uz punomasni krem iz planinskih krajeva doline Aoste.

Valle d Aosta3

Vina sedam podoblasti jedne regije i devetnaest podsorti grožđa čine jedinstveni Valle d’Aosta DOC – valodostanska vina sa oznakom kontrolisanog porekla

Mnogo autohtonog grožđa, kao što su petit rouge, premetta i fumin, tamnih bobica, kao i beli prié blanc, uzgajaju se na padinama Mont Blanca, u jednom od vinograda na najvećoj visini u Evropi. Pored autohtonih, prisutne su i međunarodne sorte grožđa. Na primer petite arvine i pinot nero, su se vrlo dobro aklimatizovale u regionu, kao i varijetet planinskog nebbiola, koji se ovde naziva pikotendro.

Ako ste u restoranu, možete započeti večeru uz čašu klasičnog Blanc de Morgek et de La Salle, a zatim sledi Torrette, crveno vino od petit rouge-a. Na kraju balade zaokružite priču sa čašom slatkog Chambave Muscat Fletri, sa aromama meda, aromatičnog bilja i džema od breskve.

UPARITE ITALIJANSKA JELA SA ITALIJANSKIM VINIMA

Valle d’Aosta Torrette
Superiore 2018
Elio Ottin
Vino iz porodične manufakture porodice koja takođe proizvodi jabuke i gaji stoku. Crveno vino tipično za ovaj region, zasnovano na petit rouge sorti, sa notom fumina. Ima izraženu aromu crvenog voća i svež, slan i elegantan ukus. Poslužuje se uz pečenje i krompir. 22 evra. ottinvini.it

Valle d’Aosta Petite
Arvine Vigna Rovettaz
2019 Grosjean
Čak i ako je grožđe poreklom iz susednog grada u Švajcarskoj, u dolini Aoste odavno se dobro primilo. U ovom dobrom belom, struktura je izražena aromom citrusa i planinskog bilja, uz kiselo-slani karakter koji podstiče pijenje. Uparuje se sa pečenom lososovom pastrmkom. 17 evra. grosjeanvins.it

Valle d’Aosta Fumin
2018 Les Crêtes
Među najkarakterističnijim vinima u regiji. Radi se o elegantnom crvenom, kojeg odležavanje čini sve boljim. Ima intenzivnu boju, sa aromom crvenog voća, začina i kože. Njegov svež i mirisan ukus će vam prijati uz meso na žaru. 22 evra. lescretes.it

Valle d’Aosta
Chambave Muscat Flétri
2018 La Vrille
Passito sa intenzivnom zlatnožutom bojom i cvetnim, voćnim i balzamičnim biljnim aromama poput majčine dušice i žalfije. Na nepcu je puno, toplo i mekano sa medenim završetkom i lepom kiselinom. Uz valodostanske pločice, tegole. 38 evra. lavrille.it

InstagramFacebookTwitter

AUTOR: Nataša Stevanović

FOTO: La Cucina Italiana

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije