Italijanska gastronomija prvenstveno se oslanja na tzv. italijanstvo, sveobuhvatni termin pod kojim se podrazumeva pogled na život, kulturu, umetnost, tradiciju, obilje i oskudicu. La Cucina Italiana širi ovu ideju kroz recepte i priče za koje ste nebrojeno puta potvrdili da ih rado čitate.

Italijanska kuhinja je, kao što znamo, jedna od najpoznatijih i najcenjenijih u svetu. Razlog tome je raznolikost. Istražujući duž čuvene čizme možete naići na namirnice i jela koja su izuzetno različita, usled klimatskih, teritorijalnih ali i istorijskih faktora, što Italiju čini neobično šarmantnom i jedinstvenom.

UPOZNAJTE HRANU IZVAN TANJIRA

Klimatske i teritorijalne razlike su evidentne: krenimo od Alpa, sa tipično planinskom klimom, preko Padske nizije tj. doline reke Po, sa kontinentalnom klimom, do umerene klime juga i ostrva. Ove odlike tla i klime utiču kako na kvalitet osnovnih namirnica ali i na prerađene proizvode. Zamislite samo kako hladne zime Emilije Romanje pogoduju starenju suhomesnatih proizvoda.

Ono što lokalnu kuhinju svakog od italijanskih regiona čini jedinstvenom je istorijski fatkor. Burna istorija ove zemlje, sa neprekidnim osvajanjima, invazijama i podele unutar države, uticala je na ukus i izgled tradicionalne kuhinje svake od regija.

Na primer, tipična jela emilijanske kuhinje baziraju se na junetini, svinjetini, puteru i mleku. Ako iz Emilije pređete u Romanju, dolazi do korenite promene: puter je zamenjen ekstra devičanskim maslinovim uljem, a omiljeno meso je jagnjeće. Evo jednostavnog objašnjenja zašto je to tako – Emiliju su nekada okupirali Langobardi koji su bili vezani za uzgoj govedine, dok je Romanja ostala pod kontrolom Crkvene države, sklonije ovčarstvu i uzgoju maslina.

DOŽIVITE FIRENCU KROZ ZNAČAJ I LEPOTU APERITIVA

U svakom slučaju, italijanska kuhinja je jedinstvena, a Italijani se mogu osloniti na to da će u svakom od desetina regiona uživati u stotinama različitih jela.

Baš iz tog razloga La Cucina Italiana širi znanje o autentičnim proizvodima italijanske gastronomske baštine svih regiona, od severa do juga, sa željom da se zaljubite u hiljade lepih ukusa Italije.

AUTOR: Nataša Stevanović

FOTO: pixabey.com, La Cucina Italiana

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije