Pomešajte šećer i čokoladu sa suvim voćem i keksom i zajedno sa nama napravite slatkiše koje vam predlažemo i dobićete savršen poklon za vaše najbliže

4 Karamelizovani lešnici

Karamelizovani lešnici

Ako ih stavite u kesice od celofana i odložite na suvo i hladno mesto, mogu da stoje narednih desetak dana.

Težina pripreme Srednje
Vreme 30 minuta plus 30 minuta stajanje

Vegetarijansko. bez glutena

SASTOJCI ZA 4‒6 KESICA

400 g oljuštenih lešnika
300 g šećera

Tostirajte lešnike u tiganju bez ulja. Često mešajte i vodite računa da ne zagore.
Sipajte u šerpu šećer sa 50 ml vode i topite ga da dostigne temperaturu od 120℃. Dodajte lešnike, sklonite šerpu sa vatre i mešajte sve do trenutka kada šećer počne da se beli oko lešnika.
Vratite šerpu na ringlu i pustite da se šećer ponovo istopi; ostavite da se kuva sve dok se ne karamelizuje.
Rasporedite lešnike u pleh obložen papirom za pečenje i ostavite ih da se ohlade.
Pakujte ih u celofanske kesice ili ih stavljajte u fišeke od papira.

1 Čokoladne kocke i suvo voće

Kocke od čokolade i suvog voća

Pripremite ih bar dan ranije kako bi se čokolada što bolje stegla. Gotove kocke možete čuvati nekoliko nedelja na hladnom mestu.

Težina pripreme Srednje
Vreme 30 minuta plus 12 sati stajanje

Vegetarijansko

SASTOJCI ZA 36 KOMADA

400 g crne čokolade
280 g suvog voća, mešanih orašastih plodova i semenki po želji
200 ml kondenzovanog mleka
100 ml slatke pavlake
20 g bagremovog meda
kristalizovana so

Izlomite čokoladu na komadiće i stavite je u šerpu za kuvanje fila da se istopi. Skinite je s vatre kada vidite da se gotovo u potpunosti istopila, a ostali su sitni komadići: oni će se istopiti van ringle.
Zagrejte pavlaku sa kondenzovanim mlekom i medom; sipajte je preko čokolade u dva navrata i mešajte da dobijete krem. Po potrebi smesu malo bolje sjedinite pomoću štapnog miksera.
Dodajte nekoliko kristala soli i sipajte smesu u modlu kvadratnog oblika, čije su dimenzije stranice 18 cm, a visina 5 cm.
Pospite površinu suvim voćem i orašastim plodovima, celim ili iseckanim na komadiće, kao i kristalima soli.
Ostavite da odstoji najmanje 12 sati na hladnom mestu.
Isecite  kolač na kocke i upakujte ga.

2 Aromatični krem

Aromatični krem

Ako ga čuvate u hermetički zatvorenim teglicama, može da stoji u frižideru nekoliko dana.

Težina pripreme Lako
Vreme 30 minuta plus 1 sat stajanje

Vegetarijansko

SASTOJCI ZA 8 OSOBA

150 g keksa spekulas
100 ml mleka
90 g bele čokolade
50 g meda
50 ml suncokretovog ulja
20 g nerafinisanog smeđeg šećera

Sameljite keks da se pretvori u fini prah. Pomešajte ga sa komadićima bele čokolade.
Zagrejte mleko sa medom i nerafinisanim šećerom. Kad proključa, sipajte ga preko smese od čokolade i keksa, pa dobro sjedinite, a zatim dodajte ulje.
Ostavite krem da se stegne pre sipanja u teglice. Odličan je za mazanje na keksiće ili kao preliv za sladoled.

3 Limun u sirupu

Limuni i pomorandže u sirupu

Teglice sa citrusima držite u frižideru i utrošite ih u roku od sedam dana: što je sirup gušći, duže će moći da stoji.

Težina pripreme Lako
Vreme 1 sat plus 12 sati stajanje

Vegetarijansko, bez glutena

SASTOJCI ZA 2 TEGLICE

500 g šećera
2 neprskane pomorandže
2 neprskana limuna

Odsecite krajeve agrumima, pa ih isecite na kolutove debljine 3 do 4 mm.
Sipajte u dve šerpe po 250 g šećera i 200 ml vode. Ostavite da proključa, pa kuvajte 3 do 5 minuta.
Dodajte u jednu šerpu pomorandže, a u drugu limun, i ostavite da sirup provri.
Kuvajte pomorandže 35 minuta, a limun 30. Sirup će se zgusnuti: ako primetite da je previše tečan, izvadite kolutove citrusa i ostavite sirupa da se kuva još nekoliko minuta. Na kraju vratite kolutove u sirup i ostavite ih da odstoje preko noći.
Rasporedite ih u dve teglice, pa dopunite sirupom do vrha.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije