U razgovoru sa šefom Davidom Šimunićem, maestrom iz restorana Salon 1905, koji je u Gault&Millau vodiču za Srbiju proglašen za Šefa budućnosti, složili smo se da mašta može biti kobna, ako se ne poznaju zakoni kuvanja. Drugi, takođe sjajan šef, Bojan Lacmanović koji vodi  restoran Vila Gospava mi je pričao da je maštu počeo da koristi nakon dobrih desetak godina kuvanja telećih glava u škembetu, papaka u saftu, jagnjećih čorbi.

LCI naslovna broj 015

Vaša autentična gastronomska kuća!

Ova dva razgovora su me podsetila na anegdotu kada su Pikasa pitali da li on ume nešto “normalno” da nacrta. Ekscentrični genije je za 5 minuta nacrtao savršenu, gotovo fotografski precizno, glavu konja. Pablo je imao i više nego dobre temelje.

PUNJENO POVRĆE

Isti je slučaj sa svim kuhinjama, pa i sa italijanskom. Recepture iz kuvara iz 18. veka se i dalje koriste, kao i metode, pa čak i posude. Takva je i naša šefica kuhinje Joëlle Néderlants. Napravila nam je parmiđanu koja poštuje sve zakone, a maštoviti detalj su artičoke. Za bruskete je osmislila potpuno nove ukuse, a luk, paradajz i patlidžan je napunila onako kako to rade u Liguriji. Poslasticu Zuccoto je prvo napravila kako je njena nona to radila, a onda ju je izmenjenim receptom donela u 21. vek.
Autentičnost je i obeležje dva regiona koja smo posetili – Veneto i Siciliju, a još ortodoksnije se živi i kuva na ostrvima u Napuljskom zalivu…

OSTRVSKA KUHINJA

Sve što smo vam pripremili za ovaj broj, kao i za svaki prethodni, je simbioza prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Novo koje poštuje staro, moderno koje se nadograđuje na tradicionalno, krov koji se oslanja na zidove. A sve to ne vredi bez temelja. I zato, kad vam neko kaže da ste kuvar k’o kuća, zahvalite mu se.

OBOJITE PASTU

Uživajte u letu, moru, jezeru, reci, u još jednom putovanju kroz Italiju i zidanju vaše autentične gastronomske kuće!
A mi se vidimo opet. U najlepšem magazinu!

SLADOLED I KOLAČI

POGLEDAJTE šta smo vam pripremili u novom broju magazina MAGAZINA LA CUCINA ITALIANA

AUTOR: Svetislav Stojanović / Foto: Riccardo Lettieri

Komentar (1)

  1. Perica Tokić каже:

    Ovo je prvi broj magazina La Cuccina Italiana koji sam kupio i prošao sam manje-više detaljno kroz njegov sadržaj. Naravno, daleko od toga da sam ga jednostavno odložio i ostavio po strani da stoji, već povremeno se vratim tekstovima, prelistavam, delove članaka ponovo pročitam, zapazim možda neki novi delić kulinarskog i drugog znanja koji nisam prethodno primetio. Ne brinite, i moje kulinarske veštine i znanja su, blago rečeno, više nego skromni, nema veze, svejedno čitajte. Mnogo detalja koje možda niste znali na razne teme možete saznati i naučiti, možete posetitio razne predele, isprobati recepte i savete, porinuti duboko u prošlost, u tradiciju, u gastronomsku istoriju (na primer: pečenje u glini je verovatno jedna od najstarijih, najdrevnijih načina pripreme hrane, poljoprivredni ugovor iz 1277. godine kojim markiz od Saluca daje svoje pašnjake za koture jednog sira, a koji je sir u pitanju saznajte medđu stranicama ovog magazina, i tako dalje). Saznaćete u ovom izdanju da mašta i igra u kulinarstvu ulaze u igru tek kad znanje i mukotrpno, višegodišnje iskustvo pripreme teren i postignu nekoliko golova, saznaćete kako izgledaju tradicionalne italijanske đakonije i poslastice u novom i modernom ruhu bez poništavanja starog i opštepoznatog načina pripreme. Čeka vas i jedna izložba umetnosti na tanjiru, za to je ovog puta zadužena umetnica Giulia Bernardelli, koja slika sa kafom i sa hranom. Toliko toga, ali neću ići dalje, da ovo ne postane nekakav esej ili elaborat, ovo je kratak uvod, komentar, mini prezentacija onoga što vas čeka u časopisu. ali evo, samo jedno pitanje za kraj: Da li je danas dozvoljeno konzumiranje gelata na Špankim stepenicama u Rimu, kao što je radio lik koji je igrala Odri Hepbern u filmu „Praznik u Rimu iz 1953. godine? Odgovor praćen opsežnim i iscrpnim preporukama dobrih gelateria strpljivo čeka na stranicama 32-34, pozdrav.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije