Ne postoji izvor koji u ovim vrelim letnjim danima bolje gasi žeđ od lubenice. Reći ćete, verovatno, da ne postoji voće slađe od nje, ali moramo vas ispraviti. Slatka jeste, voće – baš i nije.

Naime, lubenica se prema botaničkoj klasifikaciji svrstava među povrće, u porodicu tikvi, i često se za njih koristi još jedan ustaljeni naziv, bostan.

Posmatrana sa kulinarske tačke gledišta, lubenica je savršen desert, jedan od omiljenih darova prirode. Slatka je, kažu, kao tuđa žena.

Nije samo ukusna, već je i zdrava. Sadrži dosta vode, osvežavajuća je i zbog toga ima široku primenu, a utiče i na smanjenje apetita.

Lubenica

Odličan je asistent u održavanju vitke linije, popravlja cirkulaciju, pospešuje borbu sa toksinima i njihovo izbacivanje iz organizma, bogata je vitaminima A i C, kalijumom, magnezijumom.

Preporučuje se za opuštanje i oporavak posle fizičke aktivnosti. Da ne nabrajamo dalje njena dobra dela, jer neće stati na ovu stranicu. Poručićemo vam samo da se prepustite njenim čarima i slobodno “oberete zelen bostan”.

AUTOR: Nataša Stevanović

FOTO: La Cucina Italiana

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije