Venecija će od sledeće godine postati prvi grad koji će naplaćivati ulaz, preko pristupa postavljenih na glavnim tačkama istorijskog jezgra.

Svaki turista koji želi da uđe u grad će pre toga morati da rezerviše ulaznicu. Mere su trebale da budu na snazi već ove godine, ali će zbog globalnih dešavanja i krize u svetu sačekati sledeću godinu.

Prvi grad na svetu koji će turistima naplaćivati ulaz

Venecija je prvi grad na svetu koji će naplaćivati ulaz između 3 i 10 evra, u zavisnosti od broja dana i ljudi koji planiraju posetu. Ulaz neće plaćati stanovnici regije Veneto i deca mlađa od šest godina. Naplata ulaznica i prethodna rezervacija nemaju za cilj ograničavanje broja turista u istorijskom centru grada. Cilj ove akcije je podsticanje posetilaca da Veneciju posećuju u manje popularno doba godine kada će cena rezervacije biti manja. Upravo zbog toga, turistima koji dolaze na jednodnevne izlete biće ponuđene i zamene za rezervacije. Turisti će moći da ih zamene ili dobiju popust za ulaznice u muzeje. Rezervacija ulaska u grad će se vršiti putem aplikacije ili internet stranice. Tom prilikom se dobija QR kod koji će se koristiti za ulaz i prolazak kroz grad.

Kazna za turiste koji ne plate ulaz iznosiće do 300 evra

Usudimo li se da osmotrimo ovu novost iz drugog ugla, jasno ćemo ustanoviti da je u pitanju jedna od mera za koju su se vlasti najpopularnijeg grada na vodi odlučile radi ublažavanja posledica i kontrole prekomernog turizma.

Venecija 1

ŠTA JE PREKOMERNI TURIZAM (overtourism)?
Ukratko, prekomerni turizam nastaje kada na određenoj destinaciji ima previše posetilaca. „Previše“ je, naravno, subjektivan pojam, ali ga u svakoj destinaciji definišu lokalni stanovnici, domaćini, vlasnici preduzeća i turisti. Kada cene zakupa teraju lokalne stanare da ustupe mesto za odmor, to je prekomerni turizam. Kada se uski putevi zakrče turističkim vozilima, to je prekomerni turizam. Kada se divlje životinje uplaše, kada turisti ne mogu da vide znamenitosti zbog gužve, kada krhko okruženje postane degradirano – sve su to znaci prekomernog turizma.

ZAŠTO SE TO DEŠAVA?
Industrija putovanja, kao i mnoge druge, fokusira se skoro isključivo na rast, sa malo ili nimalo brige o uticajima. Posle decenija praktično nekontrolisanog rasta, rast je postao nekontrolisan: u mnogim destinacijama turizam sada očigledno stvara više problema nego koristi. Ovo može imati mnogo oblika; možda milion dodatnih turista stiže u glavni grad, ili 20 dodatnih turista u malu, ruralnu zajednicu. Prekomerni turizam nije samo pitanje velikog grada; zabeležen je u ruralnim područjima i nacionalnim parkovima, kao i drugim mestima.

Venecija 2

Prekomerni turizam, dakle, nije nov problem. Međutim, iako je sam termin ustanovljen 2012. godine, u široj upotrebi našao se, tek, leta 2017. godine. Razlog ovome nije bio posebno dramatičan porast broja turista u destinacijama koje su odavno zabeležene kao popularne (npr. Barselona, Venecija, Dubrovnik), već u udaljenim i skrivenim, lokalno poznatim destinacijama, (npr. škotsko ostrvo Skaj) čime se neočekivanom brzinom narušila ravnoteža. To je, naravno, pokrenulo proteste, ulične šetnje i negodovanja. A, jedan od primera burne reakcije stanovnika popularne destinacije jeste i nezadovoljstvo stanovnika Budimpešte iskazano, sada već čuvenim, grafitom „Tourist go home“. Zabeleženi su slučajevi kada su lokalne vlasti reagovale tako što su čitava ostva zatvarana za posetioce ili je turistima kretanje bilo ograničeno, uz mogućnost obilaska strogog centra destinacije i posete znamenitostima. Sve ovo sprovedeno je kako bi se sprečila najezda turista. Zato, pre nego što navalimo na neku od trendy destinacija zapitajmo se kako veliki broj poseta utiče na domicilno stanovništvo i privredu tog mesta.

„Kad god putujete, gde god da putujete, zapamtite: poštujte prirodu, poštujte kulturu i poštujte svog domaćina. Vi možete biti promena koju želite da vidite u svetu. Možete biti ambasador za bolju budućnost. PUTUJTE, UŽIVAJTE I POŠTUJTE.“ – Dr. Taleb Rifai, bivši generalni sekretar UNWTO

AUTOR: Nataša Stevanović / tumagazin

FOTO: pixabey

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije