Sa istorijom dugom devet hiljada godina (a priča je počela u Americi), i sa više od 2.000 sorti, koliko ih ima do danas, ljuta papričica bez mnogo problema opčinila je četvrtinu svetske populacije.

Italijani su joj, kao strastveni poklonici, u gradiću Dijamante u Kalabriji, čak posvetili akademiju koja više od dve decenije promoviše kulturu njene upotrebe, načine pripreme i hranljivost.

Anna Ranieri pobednica je za najbolju tezu o ljutoj paprici prema Accademia Italiana del Peperoncino. Diplomirala je prehrambenu nauku i tehnologiju na Univerzitetu u Parmi, prezentujući tezu „Karakterizacija različitih sorti ljute paprike odabranih i uzgajanih u Azienda Agraria Sperimentale Stuard, Parma“. Ana je sprovela eksperimentalni rad analizirajući sorte odabrane u ogromnoj germplazmi koju je više od deset godina sakupljao Mario Dadomo u Parmi. U tezi, koju je koordinirala prof. Antonella Cavazza, analizirana je pikantnost odabranih sorti i klasifikovana na osnovu veličine bobica, boje, aktivnosti vode, suve mase i sadržaja proteina. Anin rad ulazi u projekat PepInER koji promovišu Regione Emilia Romangna i Open Fields sa ciljem razvoja italijanskog lanca proizvodnje ljute paprike.

Chili papricica

Od ulica Njujorka do lokalnih festivala u Južnoj Americi, Severnoj Africi, Indiji, Karipskim ostrvima i narodima Mediterana, čili papričice su odlično odabrana tema gastronomskih manifestacija. Festivali  koji se održavaju u njihovu čast mogu se mapirati širom sveta.  Jedan festival koji zaista ne treba propustiti održava se u osunčanoj zemlji Kalabrije, italijanskoj regiji najpoznatijoj po ljubavi prema čiliju. Dok uz muziku plešete duboko u noć, ili uživate u paradi pod maskama, možete obići mnogobrojne štandove sa jelima od testenine sa ukusom čili paprike u prahu, čuvenog i omiljenog ljutog začina južne Italije. Pored toga, možete kupiti i sveže papričice ili seme koje ćete posaditi kod kuće, a pre svega možete probati nova jela sa ukusom čilija.

Znamo da nije baš preporučljivo probati Pepper X, najpikantniju u tzv. asortimanu, ali sve ostale sorte poseduju korisna svojstva:
– prijatelji su našeg srca i pluća
– pomažu u gubljenju kilograma
– imaju analgetičko dejstvo i smanjuju stres.

Ipak, budite na oprezu: ako želite da u potpunosti iskoristite njene prednosti, ljutu papričicu treba jesti svežu, a u jela je dodavati tek pred kraj kuvanja.
Ukoliko preterate sa količinom, ljutinu možete da smanjite uz malu pomoć punomasnog jogurta.

AUTOR: Nataša Stevanović

FOTO: pexels

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije