U cilju borbe protiv zagađenja, jednog od mnogih pitanja održivosti sa kojima Venecija mora da se suoči zbog obimnog turizma, grad podstiče turiste da piju vodu sa gradskih česmi umesto da koriste plastične flaše.

Procenjuje se da je turizam odgovoran za 28% do 40% proizvodnje otpada u zavisnosti od sezone, u gradu sa 50.000 stanovnika i milionima turista svake godine.

Iako mnogi posetioci možda nisu svesni, gradska voda je savršeno bezbedna za piće.

Venecija

Glavni izvor zagađenja su odbačene plastične boce. Zbog toga su lokalne vlasti odlučile da promovišu upotrebu flaša za vodu za višekratnu upotrebu podstičući ljude da ne kupuju brojne plastične flaše za jednokratnu upotrebu i da ih pune na jednoj od 126 lako dostupnih gradskih fontana.

“Ima ih otprilike na svakih 100 metara”, kaže Alberto Chinellato, menadžer saobraćaja u gradskom veću i nastavlja: „Podsticanje korišćenja besplatne vode za piće doprinosi smanjenju otpada koji se ogleda u broju upotrebljenih plastičnih flaša koje zatrpavaju destinaciju, a to znači manje zagađenja i manje transporta“.

Da bi turistima još lakše locirali fontane, gradsko preduzeće za distribuciju vode razvilo je mobilnu aplikaciju koja mapira sve fontane u oblasti Venecije. Aktiviranjem GPS turisti mogu pronaći najbližu. Neki venecijanski hoteli su čak odštampali mapu lokalnih fontana koju predaju svojim gostima.

Venecija voda za pice

Od januara 2023. Venecija će uvesti boravišnu taksu. Pre posete gradu u laguni, posetioci, turisti i putnici će morati da rezervišu mesto i plate ulaz, od 3 do 10 evra. Ako želite da saznate više o naplati ulaza u Veneciju, kliknite OVDE.

AUTOR: Nataša Stevanović

FOTO: pexels

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije