Weekend Food Festival je jedinstveni događaj u okviru kog se na jednom mestu mogu naći najbolji svetski i domaći stručnjaci iz domena gastronomije, ugostiteljstva, poznavaoci vina, ulja i kafa

Rovinj će od 5. do 8. maja biti bogatiji za četiri gastro-festivalska dana koje će obeležiti paneli i predavanja, razgovori 1 na 1, brojni masterclassovi, cooking show i bogat zabavni program.

Festival će otvoriti Gustafi u četvrtak 5. maja pravim istarskim tulumom, a zvanični program otpočeće u petak u 10 sati.

Na prvoj panel diskusiji hrvatski šefovi Hrvoje Kroflin, Deni Srdoč, Tvrtko Šakota i vlasnik restorana Boškinac, Boris Šuljić sa direktorom programa festivala Hrvojem Petrićem predstaviće Manifest hrvatske kuhinje i diskutovati u kojem smeru se hrvatska kuhinja treba razvijati. Tokom dana na festivalsku pozornicu popeće se i omiljena slovenačka šefica Ana Roš, austrijski šef Paul Ivić i danski šef Rasmus Munk.

U petak u 12:45 ispratite panel Ženama (ni)je mjesto u kuhinji powered by Kotanyi, na kojem će se raspravljati o položaju žena u gastronomiji, kako se nose s uspehom i (ne)ravnopravnošću. Moderator je Antonija Blaće, a učestvuju Nastasja Chiara Petrić, chef i osnivač brenda Chiarin tanjurić, slovenačka chefica Ana Roš i pobednica hrvatskog Celebrity MasterChefa Lana Klingor Mihić. Slavna chefica Ana Roš na svom meniju Reincarnation potpisuje ovaj pastrami od goveđeg jezika na kristalu od algi uz prisustvo kamenice, jalapena i divlje potočarke.

Ana Ros meni

Foto: weekendfoodfestival

Matija Babić predstaviće svoj životni projekat TasteAtlas, a na panelu It’s all about freshness powered by Kaufland govoriće se o važnosti svežine i kvaliteta namirnica. Na show cookingu mladi šef Santiago Lastra pokazaće kako nastaje njegovo jelo Mextlapique of turbot with British pipian.

Šlag na kraju programa zasigurno će biti dva velika imena svetske scene – Dabiz Munoz, najbolji svetski kuvar 2021. godine, i Massimo Bottura, velikan gastronomije koji će svoje viđenje hrane i života ispričati u razgovoru s Hrvojem Petrićem. Chef koji je već deceniju i više na samom vrhu svetskog kuvarstva, u Modeni tridesetak godina vodi restoran Osteria Francescana koji nosi tri Michelinove zvezdice. Svoju inovativnost i umeće podelio je širom sveta kroz saradnju s Guccijem u svojim @gucciosteria restoranima u Tokiju, Los Anđelesu, Firenci i Seulu. Osim što je život posvetio italijanskoj kuhinji, veliki je zagovornik održive kuhinje i smanjenja food wastea, zaštite životne sredine i biodiverziteta.

U zabavnom tonu nastaviće se i subota uveče, uz Funky disco party by Songkillers.

Mutebbel

Foto: weekendfoodfestival

Slavni turski chef Maksut Aşkar jedan je od učesnika na ovogodišnjem Weekend Food Festivalu. U svom restoranu Neolokal vodi se filozofijom očuvanja kulture i tradicije u kuhinji uz moderan i inovativan pristup. Mutebbel je levantsko jelo bazirano na patlidžanu, jogurtu, tahiniju i limunu, a samo je jedno od brojnih jela Aşkarovog restorana koje veliča sve što ta regija nudi.

Na Weekend Food Festivalu učestvovaće brojni izlagači iz sveta vina i maslinovog ulja, a na Food courtu naći će se ponešto za svakoga. Na istom delu, posetiocima će Gastro Stil predstaviti Josper, najbolji roštilj na svetu na kojem će vrhunske zalogaje spremiti brazilska šefica Janaina Rueda. Brazilski party upotpuniće ritmom sambe Tomo Ricov, direktor festivala, koji će se i ovog puta naći iza DJ pulta.

Najbolji svetski i hrvatski chefovi zajedno će pripremati gala večere u sklopu Weekend Food Festivala. Večere su tematski podeljene – Zeleno, More i Šuma, a svaka se održava u vrhunskim rovinjskim restoranima pod šefovskom palicom najizvrsnijih iz sveta kulinarstva. Sve večere biće zaokružene uparivanjem s vrhunskim hrvatskim vinima i koktelima.

Bogat program upotpuniće brojni masterclassovi na kojima će se učiti o sourdough hlebu, vinima i uljima, čokoladi, kafi i džinu. Program i dešavanja u okviru festivala možete pronaći OVDE.

FoodFestivalRovinj

AUTOR: Nataša Stevanović

FOTO: weekenfoodfestival.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije