
Testenina sa prezlama na italijanski način
Širom južne Italije, prezle su se smatrale „siromašnim sirom“. Oni koji nisu mogli da priušte luksuz uobičajenog rendanog pekorina posipali bi tost...
pročitaj jošTežina pripreme Za eksperte / Vreme 1 sat plus 12 sati stajanja / Vegetarijansko
SASTOJCI ZA 10 OSOBA
400 g mlečne čokolade
350 ml slatke pavlake
100 g crne čokolade
50 ml mleka
10 polovina kajsija iz sirupa
2 piškote
1 žumance
liker od kafe
Naduvajte 10 balončića (prečnika oko 5 cm), zavežite ih i dobro očistite vlažnom kuhinjskom krpom, pa posušite.
Istopite mlečnu čokoladu: stavite je u lonac za kuvanje fila, tako da temperatura dostigne 45 ℃; sipajte polovinu na radnu površinu i mešajte je špatulom sve dok ne počne da menja boju i da dobija na gustini (23-25 ℃).
Sjedinite je, brzo mešajući žicom, sa ostatkom istopljene čokolade, tako da dostigne oko 28-29 ℃.
Uronite balončiće do pola u čokoladu, uz blago okretanje; nakon što se višak ocedi, ostavite ih tokom noći da se stegnu u plehu obloženom papirom za pečenje sa mehanizmom za zatvaranje okrenutim nagore.
Probušite balončiće i odstranite ih iz jaja.
Isitnite crnu čokoladu i sjedinite je sa mlekom, žumancetom i 1 kašikom likera; kuvajte sve u loncu za fil, mešajući sve dok se čokolada potpuno ne otopi, a zatim ostavite krem da se ohladi, uz povremeno mešanje.
Mutite 200 ml pavlake na jačini 3-4 (treba da ima strukturu majoneza) i pomešajte je sa čokoladnim kremom, tako da dobijete mus.
Isecite piškote na 10 kvadrata i nakratko ih potopite u liker, pa stavite po jedan u svako čokoladno jajašce.
Rasporedite mus u jajašca sve do 2/3 njihove visine; stavite ih u frižider na 30 minuta da se stegnu.
Mutite lagano 150 g pavlake, pa je ubacite u jaja preko musa, a njih potom stavite ponovo u frižider da odstoje naredna 2 sata.
Ukrasite jaja kajsijama iz sirupa.
Alternativa bez alkohola Možete zameniti liker od kafe rastvorom 2 šoljice kafe i 1 šoljice vode.
Ukusni sladoled od vanile i espreso kafa, rendana tamna čokolada i bezobrazno ukusan likera od oraha, čine Affogato klasičnom italijanskom poslasti...
pročitaj jošDomaći sladoled brže se topi od kupovnog, ali se takođe brže i stegne kada ga stavite u zamrzivač. To se dešava jer ne sadrži stabilizatore, to jes...
pročitaj jošCruffin je zaista kraljevsko pecivo i idealan je ako želite da uživate u slatkom doručku ili branču. Konačno, evo cruffina u našoj školi tj. kroz ...
pročitaj još