Sastojke za pripremanje tradicionalnih jela trebalo bi potražiti na njivama i u baštama. Odlika ovog italijanskog ostrva upravo je prirodni seoski ambijent koji je odlično oslikan i u gastronomskoj baštini ove regije.

ZAJEDNIČKI UKUS KAO IDENTITET

Težina pripreme Za eksperte
Vreme 2 sata
Vegetarijansko

SASTOJCI ZA 8 OSOBA
800 g oljuštenog paradajza
500 g krompira žutog mesa
150 g brašna tip 400
100 g zrelog sardinijskog pekorina
100 g svežeg sardinijskog pekorina
100 g žutog griza
15 listova nane
2 čena belog luka
1 lovorov list
ekstradevičansko maslinovo ulje
so
biber

Kulurđones

ZA KULURĐONE
Pomešajte brašno i griz, 2 kašike ulja i prstohvat soli i zamesite sa 150 ml vode. Oblikujte testo u lopticu, uvijte ga u streč-foliju i ostavite da odstoji 1 sat.
Skuvajte krompir, oljuštite ga i izgnječite.
Iseckajte čen belog luka, koji ćete propržiti u tiganju na 2 kašike ulja oko pola minuta, i dodajte krompir, iseckane listove nane, izrendani pekorino, 2 kašike ulja, so i biber.
Istanjite testo do 1 mm debljine i izvadite pedesetak krugova, prečnika 7 cm.
Nanesite na sredinu svakog kruga po kašiku nadeva, a zatim ga zatvorite, naizmenično štipajući ivice tako da dobijete tipičan izgled klasa.
Kuvajte kulurđone u slanoj vodi dok ne isplivaju na površinu.

ZA SOS
Propržite čen neoljuštenog belog luka i lovorov list na 4 kašike ulja; dodajte oljušteni paradajz isecen na komade i sve zajedno kuvajte 15 minuta; začinite solju i biberom. Izvadite beli luk.
Začinite kulurđone sosom od paradajza i, po želji, poslužite ih uz dodatak bosiljka.

ST. PIERRE SA MLADOM ŠARGAREPOM

AUTOR: Joëlle Néderlants / Foto: Riccardo Lettieri / Stajling: Beatrice Prada

FOTO: La Cucina Italiana

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije