Ukusni sladoled od vanile i espreso kafa, rendana tamna čokolada i bezobrazno ukusan likera od oraha, čine Affogato klasičnom italijanskom poslasticom savršenom za završnicu kojom možete ispratiti bogatu večeru.

Ako pomislite da će se odmah istopiti i pretvoriti u toplu kafu, ne dajte se zavarati. Sladoled i kafu jedete kašikom, savršenu kombinaciju toplog i hladnog, gorkog i slatkog, a zatim popijte sve što se sakrilo na dno šoljice. Affogato je espreso i desert u jednom!

Kada su u pitanju italijanski deserti, pored recepata za pripremu tiramisua i panakote morate imati i ovaj – za affogato! Za njegovu pripremu potrebno je maksimalno pet minuta i najverovatnije da u kuhinji već imate sve sastojke.

Affogato

Šta znači Affogato

Affogato u bukvalnom prevodu znači utopljen ili udavljen. Italijani poširana jaja nazivaju le uova affogate, tako da je ovaj desert nazvan (sladoled) udavljen ili utopljen u toploj kafi.

Kako se pije Affogato

Najbolji način da uživate u afogatu je kašikom; prvo pojedete sladoled, a zatim popijete kafu u kojoj se deo sladoleda rastopio.

Kako napraviti Affogato

Skuvajte espreso (jedan po osobi). Stavite 1-2 kugle sladoleda od vanile u široku čašu ili činiju i prelijte pripremjenim espresom. Prelijte sa 1 kašikom likera od oraha i pospite sa malo rendane čokolade ili seckanim orasima.

Affogato

 

SAVET PLUS
– Koristite 1 šoljicu espresa (maksimalno 40 ml) na 1-2 kugle sladoleda. Nemojte koristiti razblaženu kafu, već pripremite kratak i jak espreso.
– Uverite se da je vaš sladoled ledeno hladan. Ne ostavljajte sladoled predugo na toplom vazduhu jer će se istopiti kada ga prelijete vrućom kafom.
– Po želji, dodajte liker u svoj afogato. Dodavanje likera u afogato je neverovatan način da ga unapredite. Možete koristiti Nocino liker od oraha ili Frangelico liker od lešnika, ali i rum, grapu, pa čak i liker na bazi kafe.
– Ako želite da dodate malo hrskave teksture, onda su seckani orasi, lešnici ili čokolada pravi izbor.
– Manja čaša za piće je najbolji izbor za serviranje ovog deserta. Treba da bude dovoljno velika da u nju stane sladoled.
– Koristite espreso kafu (najbolja je 100% arabika) ili 3-4 kašike jake kuvane kafe. Za pripremu kafe koristite italijanski moka lonac ili aparat za kafu.
– Dobar, visokokvalitetni sladoled od vanile je ono što se tradicionalno koristi za pripremu afogata ali možete koristiti i druge ukuse, npr: Stracciatella (vanila sa komadićima čokolade), Nutella i sladoled od pistaća se često koriste. Pokušajte da izaberete ukuse vanile, orašastih plodova ili čokolade jer voćni ukusi ne bi bili prijatni uz kafu.
– Afogato pripada toplim desertima i savršena je mešavina hladnog sladoleda i tople kafe.

AUTOR: Nataša Stevanović

FOTO: unsplash / freepik

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije