Brazadel – slatki prolećni hleb koji se uživa tokom Uskrsa u delovima severoistočne Italije. Kao i resta di Como, brazadel je slatki, prolećni hleb koji je popularan na Uskrs.

Poreklom iz Trentina, pojedinačni slatkiši u obliku krofni preliveni su tzv. bisernim šećerom. Lokalno predanje kaže da su ih žene po povratku sa pijace nosile oko ruku, kao narukvice, zbog čega ovo pecivo i nosi naziv – brazadel.

Težina pripreme Srednje
Vreme 1 sat i 10 minuta
plus 3 sata i 10 minuta za narastanje testa
Vegetarijansko

SASTOJCI ZA 6 OSOBA
500 g brašna tip 400
175 ml mleka
100 g maslaca
75 g kristal šećera
15 g svežeg kvasca
10 g soli
2 žumanceta
2 jajeta
rum
limun
pomorandža
šećer u granulama

Brazadel iz Trentina

Pomešajte 100 g brašna sa izmrvljenim kvascem i 75 ml mleka, tako da dobijete kiselo testo. Prekrijte ga krpom i ostavite 1 sat da naraste.
Prebacite ostatak brašna u drugu posudu, dodajte kristal šećer, a zatim u sredinu sipajte preostalo mleko, jaje i žumanca, narendanu koru od ½ pomorandže i ½ limuna, kao i 2 kašike ruma. Počnite da mesite testo i čim se sastojci sjedine dodajte naraslo kiselo testo i so; zatim dodajte i omekšali maslac, pa mesite testo barem 10 minuta sve dok ne postane glatko i ujednačeno.
Ostavite ga da odstoji 1 sat i 30 minuta, zatim ga prebacite na radnu površinu posutu brašnom i podelite na 6 delova. Od svakog formirajte po 6 loptica. U centru svake, kažiprstom, napravite udubljenje i vrtite ih oko prsta, u vazduhu, kako bi se rupa proširila i kako biste dobili oblik krofne.
Poređajte ih u pleh obložen papirom za pečenje, premažite ih 1 umućenim jajetom i ostavite da narastaju oko 40 minuta.
Premažite ponovo krofne jajetom i pospite ih šećerom u granulama.
Pecite ih oko 30 minuta na 180 ℃, a pleh smestite bliže dnu rerne.

AUTOR: Joëlle Néderlants / Foto: Riccardo Lettieri / Stajling: Beatrice Prada

FOTO: La Cucina Italiana

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije