Malo je poznato da su prvobitni cheesecake, kao tortu od sira, pripremali stari Grci. Tačnije, stanovnici ostrva Samos još 2.000 godina pre n.e.

Neki istoričari hrane veruju da su kolači ovog tipa posluživani Olimpijskim takmičarima 776. godine pre n.e. kao energetski pospešivač. Za moderni izgled i formu ove poslastice zaslužan je cheesecake – američki kolač od sira, koji se nikako ne može nazvati tortom. Arnold Ruben (1883-1970) je zaslužni tvorac čuvenog kolača od sira u njujorkškom stilu. Ruben je rođen u Nemačkoj, a u Ameriku je došao vrlo mlad. Priča kaže da je Ruben bio pozvan na večeru na kojoj je domaćica poslužila pitu sa sirom. Navodno, toliko ga je zaintrigiralo ovo jelo da je eksperimentisao sa receptom sve dok nije smislio, danas toliko voljeni, New York Style cheesecake.

Tropski cheesecake je ukusna poslastica koju je za naš magazin pripremila Joëlle Néderlants i ne sumnjamo da ćete, prateći njena uputstva, i vi uživati u ovom slatkom osveženju.

Težina pripreme Lako
Vreme 50 minuta
plus 2 sata hlađenje

SASTOJCI ZA 6 OSOBA
250 g pulpe manga
250 g svežeg krem-sira
150 g suvog keksa
150 g grčkog jogurta
75 g istopljenog maslaca
10 g želatina u listićima
3 ploda marakuje
šećer
jestivo cveće
šafran u prahu
so

Tropski cheesecake

Sameljite keks i pomešajte ga sa istopljenim maslacem i prstohvatom soli.
Smesu rasporedite u okrugli kalup sa odvojivim obodom (prečnik 20 cm, dubina 3 cm), koji ste obložili papirom za pečenje, i poravnajte je špahtlom kako biste dobili ujednačenu osnovu za tortu.
Ostavite da odstoji u frižideru 30 minuta.
Potopite želatin u hladnu vodu.
Izmiksirajte pulpu manga pa je procedite.
Otvorite sve tri marakuje i njihove pulpe takođe procedite tako da dobijete oko 45 g soka. Sipajte ga u šerpu zajedno sa pulpom manga i 25 g šećera i zagrejte smesu da bude dovoljno topla da se šećer otopi (50-60ºC).
Isključite ringlu, dodajte pola kesice šafrana i isceđeni želatin i mešajte da se istopi. Ostavite da se hladi dok ne dostigne sobnu temperaturu.
Pomešajte sir sa jogurtom, 2 kašike šećera i voćnom smesom i sve zajedno sipajte u kalup preko biskvita. Ostavite u frižider da se hladi bar 2 sata.
Izvadite čizkejk i ukrasite ga svežim i suvim cvećem, po želji.

AUTOR: Nataša Stevanović / Recept: Joëlle Néderlants / Stajling: Beatrice Prada

FOTO: Riccardo Lettieri

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije