Nema ruže bez trnja, nema ljubavi bez kraja. Sentenca koja se može primeniti i na bodljikave plodove kestena koji padanjem na zemlju zvanično obeležavaju početak jeseni. Ako ste ljubitelj ove biljke, zaputite se u Alto Adiđe, u dolinu Isarko, i prošetajte se Stazom kestenova (Keschtnweg) – šezdeset kilometara puta prekrivenog stoletnim stablima – u pravcu Bolcano–Varna. Nije slučajno što se u tipične deserte ove oblasti ubrajaju srca od kestena (Kastanienherzen), na bazi skuvanih plodova i čokolade.

Kesten – vesnik užitka i jeseni

Slatkiš je pedesetih godina prošlog veka osmislio Ivo Moschen, poslastičar iz Bolcana, za potrebe jednog venčanja. Ističu se i sirevi koje proizvodi Degust, mala firma iz Varne za koju je specifično zrenje u listovima kestena, kao i pivo sa ječmenim sladom i brašnom od kestena iz stare pivare sa restoranom Gassl Bräu u varoši Kjuza. Možete odsesti u hotelu sa četiri zvezdice Taubers Unterwirt u Velturnu, u kome je sve, od jelovnika do wellnessa, naravno, u znaku kestena.

A, mi vam danas donosimo recept za kesten pire sa sosom od ribizli. Sigurni smo da će vam se ova poslastica neobično dopasti.

Kuvar Joëlle Néderlants
Težina pripreme Lako
Vreme 20 minuta
Vegetarijansko bez glutena

SASTOJCI ZA 4 OSOBE
360 g marmelade od kestena
300 ml slatke pavlake
125 g ribizli
30 g šećera

Kesten pire sa sosom od ribizli

Kuvajte ribizle i šećer na tihoj vatri 4-5 minuta posle ključanja. Po želji procedite i ostavite da se ohladi.
Mešajte marmeladu od kestena u činiji da omekša.
Umutite slatku pavlaku, ali da ne bude previše gusta jer u tom slučaju može da splasne.
Pomešajte marmeladu sa 4 kašike pavlake i polovinu ukupne količine rasporedite u 4 caše. Zatim, mešajući špatulom, polako sjedinite ostatak pavlake sa preostalom marmeladom; prebacite dobijeni pire u dresir-džak sa nazubljenim nastavkom i napunite čaše. Kompletirajte sosom od ribizli.

Recept za savršen biskvit – korak po korak

AUTOR: Joëlle Néderlants / Stajling: Beatrice Prada

FOTO: Riccardo Lettieri

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije