Testo – kiselo, prhko ili lisnato

Potrebno je napraviti jednu vrstu štrudle punjene kremom, ne jabukama ili makom. Testo za klasičnu štrudlu ovde nije neophodno koristiti, baš kao što se ne morate mučiti ni pripremom prhkog testa koje daje hrskavije i kompaktnije zalogaje za razliku od lisnatog testa. Međutim, baš je lisnato testo ono što ovu štrudlu čini brzom, praktičnom i delikatnom.

Krem i borovnice

Poslastičarski krem je idealan kao nadev za ovu štrudlu, ali će i puding sa ukusom vanile poslužiti. Krem mora biti čvrst, a pre svega potpuno hladan. Jedan od pluseva koji dodeljujemo ovoj pletenici jeste to što se krem može pripremiti dan ranije i čuvati u frižideru, prekriven folijom. Što se tiče voća, ono mora biti sveže. Smrznute borovnice ili voće iz kompota mogu da ispuste previše tečnosti tokom pečenja i tako učine lisnato testo manje prozračnim i hrskavim.

SFOGLIATINE SA JABUKAMA

Štrudla sa kremom i borovnicama

SASTOJCI
1 rolna lisnatog testa
200 g krema
50 g svežih borovnica
1 jaje
listići badema
šećer u prahu

Odmotajte lisnato testo, izbockajte ga viljuškom i vizuelno podelite na tri jednaka dela. Pravougani oblik testa okrenite užom stranom ka sebi.
Nanesite krem samo po sredini testa, ostavljajući prostor na vrhu i dnu, kao i ivicama testa. Pospite borovnice po kremu.
Isecite slobodne delove testa na trakice. Prebacite donji i gornji deo testa preko krema, a zatim upletite štrudlu naizmenično preklapajući trakice preko krema. Lepo ušuškajte krajeve.
Premažite umućenim jajetom, pospite listićima badema i pecite na 180ºC oko 30 minuta. Pečenu pletenicu pospite šećerom u prahu.

ROLAT SA KREMOM OD JOGURTA I BELE ČOKOLADE

Ukoliko želite izuzetno bogat i gust poslastičarski krem preporučujemo da isprobate recept u nastavku

SASTOJCI
500 ml punomasnog mleka
100 g šećera
30 g brašna
6 žumanaca
limun

Prokuvajte mleko sa koricom od 2 limuna vodeći računa da ne provri. Umitite žumanca sa šećerom i brašnom. Žumanca prelijte vrelim mlekom, sve vreme mešajući, pa vratite u šerpu i kuvajte 2 minuta uz neprestano mešanje.
Sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi, prekriveno plastičnom folijom da se površina kreme ne bi sasušila. Pre upotrebe, ohlađen krem izmiksajte kako bi postigli savršeno svilenu teksturu i prozračnost.
Poslužite poslastičarski krem uz slatku pavlaku ili dopunite po želji: mrvljenim keksom, makarunima, kornfleksom, suvim voćem, borovnicama ili drugim svežim voćem.

Limun ili vanila?

Krem u našem receptu priprema se u jednostavnoj verziji koja koristi samo limunovu koru. Ako želite da poštujete pripremu recepta za klasičan recept, savetujemo vam da dodate semenke mahune vanile zagrejane sa mlekom. Podsećamo vas da je važno koristiti mahunu vanile i ne podleći korišćenju vanilina. U stvari, ovo bi moglo biti ekonomičnije za upotrebu i lakše za pronaći, ali ne garantuje isti rezultat.

AUTOR: N. Stevanović/Giorgia Di Sabatino

FOTO: lacucinaitaliana.it

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije