
Slatka kao – lubenica!
Ne postoji izvor koji u ovim vrelim letnjim danima bolje gasi žeđ od lubenice. Reći ćete, verovatno, da ne postoji voće slađe od nje, ali moramo va...
pročitaj jošPotrebno je napraviti jednu vrstu štrudle punjene kremom, ne jabukama ili makom. Testo za klasičnu štrudlu ovde nije neophodno koristiti, baš kao što se ne morate mučiti ni pripremom prhkog testa koje daje hrskavije i kompaktnije zalogaje za razliku od lisnatog testa. Međutim, baš je lisnato testo ono što ovu štrudlu čini brzom, praktičnom i delikatnom.
Poslastičarski krem je idealan kao nadev za ovu štrudlu, ali će i puding sa ukusom vanile poslužiti. Krem mora biti čvrst, a pre svega potpuno hladan. Jedan od pluseva koji dodeljujemo ovoj pletenici jeste to što se krem može pripremiti dan ranije i čuvati u frižideru, prekriven folijom. Što se tiče voća, ono mora biti sveže. Smrznute borovnice ili voće iz kompota mogu da ispuste previše tečnosti tokom pečenja i tako učine lisnato testo manje prozračnim i hrskavim.
SASTOJCI
1 rolna lisnatog testa
200 g krema
50 g svežih borovnica
1 jaje
listići badema
šećer u prahu
Odmotajte lisnato testo, izbockajte ga viljuškom i vizuelno podelite na tri jednaka dela. Pravougani oblik testa okrenite užom stranom ka sebi.
Nanesite krem samo po sredini testa, ostavljajući prostor na vrhu i dnu, kao i ivicama testa. Pospite borovnice po kremu.
Isecite slobodne delove testa na trakice. Prebacite donji i gornji deo testa preko krema, a zatim upletite štrudlu naizmenično preklapajući trakice preko krema. Lepo ušuškajte krajeve.
Premažite umućenim jajetom, pospite listićima badema i pecite na 180ºC oko 30 minuta. Pečenu pletenicu pospite šećerom u prahu.
ROLAT SA KREMOM OD JOGURTA I BELE ČOKOLADE
Ukoliko želite izuzetno bogat i gust poslastičarski krem preporučujemo da isprobate recept u nastavku
SASTOJCI
500 ml punomasnog mleka
100 g šećera
30 g brašna
6 žumanaca
limun
Prokuvajte mleko sa koricom od 2 limuna vodeći računa da ne provri. Umitite žumanca sa šećerom i brašnom. Žumanca prelijte vrelim mlekom, sve vreme mešajući, pa vratite u šerpu i kuvajte 2 minuta uz neprestano mešanje.
Sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi, prekriveno plastičnom folijom da se površina kreme ne bi sasušila. Pre upotrebe, ohlađen krem izmiksajte kako bi postigli savršeno svilenu teksturu i prozračnost.
Poslužite poslastičarski krem uz slatku pavlaku ili dopunite po želji: mrvljenim keksom, makarunima, kornfleksom, suvim voćem, borovnicama ili drugim svežim voćem.
Krem u našem receptu priprema se u jednostavnoj verziji koja koristi samo limunovu koru. Ako želite da poštujete pripremu recepta za klasičan recept, savetujemo vam da dodate semenke mahune vanile zagrejane sa mlekom. Podsećamo vas da je važno koristiti mahunu vanile i ne podleći korišćenju vanilina. U stvari, ovo bi moglo biti ekonomičnije za upotrebu i lakše za pronaći, ali ne garantuje isti rezultat.
Obožavane širom sveta, palačinke su jedna od najčešće pripremanih poslastica bez obzira na doba godine ali i povod kojim ih iznosite na sto. Dovol...
pročitaj jošOvaj tart sa malinama i maskarpone sirom jedan je od lakših deserata koje možete napraviti kod kuće! Svilenkasto glatki i kremasti fil na hrskavoj,...
pročitaj jošUkusni sladoled od vanile i espreso kafa, rendana tamna čokolada i bezobrazno ukusan likera od oraha, čine Affogato klasičnom italijanskom poslasti...
pročitaj još