Pardule su tartlete zvezdastog oblika, nadevene rikotom, šafranom i korom citrusa. Iako dostupan tokom cele godine, ovaj prelepi desert poreklom sa Sardinije, i dalje se na ostrvu smatra ikoničnim uskršnjim desertom.

Sardinija je poznata po sirevima od ovčjeg mleka, koji se podjednako koriste u slatkim i slanim jelima. Tradicionalno, pardule se prave od rikote od ovčjeg mleka, ali vi možete koristiti i rikotu od kravljeg mleka. Pardule krasi punjenje meke i sunđeraste konzistencije, prožeto prepoznatljivim citrusnim tj. mediteranskim ukusom. Pored toga, šafran kao jedan od sastojaka, daje na egzotičnosti ovom ukusnom desertu.

Pardule se služe mlake, ukrašene šećerom u prahu.
Takođe, mogu se premazati medom i posuti šećernim perlicama.

Pardulas

Težina pripreme Srednje
Vreme 1 sat i 30 minuta
plus 1 sat za odmaranje testa
Vegetarijansko

SASTOJCI za 8 osoba
400 g isceđene rikote
320 g žutog griza
100 g svežeg izrendanog kravljeg sira
100 g kristal šećera
25 g maslaca
2 žumanca
1 jaje
1 pomorandža
1 limun
1 kesica šafrana
so

Zamesite 250 g griza sa 100 ml mlake vode, 1 kašikom limunovog soka i prstohvatom soli i mesite 15 minuta. Posle toga u smesu postepeno dodajte maslac. Od dobijenog testa oblikujte lopticu, uvijte je u streč-foliju i ostavite da odstoji u frižideru oko 1 sat.
Pripremite nadev tako što ćete pomešati rikotu, izrendani sir, šećer, prstohvat soli, šafran i narendanu koru 1 limuna i 1 pomorandže. Sjedinite umućena žumanca i jaje i na kraju dodajte 70 g griza.
Istanjite smesu i izvadite 16-18 krugova prečnika 10 cm.
Nanesite kašiku nadeva na sredinu svakog kruga, podignite krajeve i štipanjem formirajte nazubljene ivice.
Pecite u rerni 30 minuta na 150 stepeni Celzijusovih, ostavite ih da se ohlade i potom poslužite.

NAJPOZNATIJA SICILIJANSKA POSLASTICA – CASSATA

AUTOR: Nataša Stevanović

FOTO: La Cucina Italiana

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije