
Testenina sa prezlama na italijanski način
Širom južne Italije, prezle su se smatrale „siromašnim sirom“. Oni koji nisu mogli da priušte luksuz uobičajenog rendanog pekorina posipali bi tost...
pročitaj jošSardinija je poznata po sirevima od ovčjeg mleka, koji se podjednako koriste u slatkim i slanim jelima. Tradicionalno, pardule se prave od rikote od ovčjeg mleka, ali vi možete koristiti i rikotu od kravljeg mleka. Pardule krasi punjenje meke i sunđeraste konzistencije, prožeto prepoznatljivim citrusnim tj. mediteranskim ukusom. Pored toga, šafran kao jedan od sastojaka, daje na egzotičnosti ovom ukusnom desertu.
Pardule se služe mlake, ukrašene šećerom u prahu.
Takođe, mogu se premazati medom i posuti šećernim perlicama.
Težina pripreme Srednje
Vreme 1 sat i 30 minuta
plus 1 sat za odmaranje testa
Vegetarijansko
SASTOJCI za 8 osoba
400 g isceđene rikote
320 g žutog griza
100 g svežeg izrendanog kravljeg sira
100 g kristal šećera
25 g maslaca
2 žumanca
1 jaje
1 pomorandža
1 limun
1 kesica šafrana
so
Zamesite 250 g griza sa 100 ml mlake vode, 1 kašikom limunovog soka i prstohvatom soli i mesite 15 minuta. Posle toga u smesu postepeno dodajte maslac. Od dobijenog testa oblikujte lopticu, uvijte je u streč-foliju i ostavite da odstoji u frižideru oko 1 sat.
Pripremite nadev tako što ćete pomešati rikotu, izrendani sir, šećer, prstohvat soli, šafran i narendanu koru 1 limuna i 1 pomorandže. Sjedinite umućena žumanca i jaje i na kraju dodajte 70 g griza.
Istanjite smesu i izvadite 16-18 krugova prečnika 10 cm.
Nanesite kašiku nadeva na sredinu svakog kruga, podignite krajeve i štipanjem formirajte nazubljene ivice.
Pecite u rerni 30 minuta na 150 stepeni Celzijusovih, ostavite ih da se ohlade i potom poslužite.
NAJPOZNATIJA SICILIJANSKA POSLASTICA – CASSATA
Cruffin je zaista kraljevsko pecivo i idealan je ako želite da uživate u slatkom doručku ili branču. Konačno, evo cruffina u našoj školi tj. kroz ...
pročitaj jošI ovog puta je zahvaljujući svom neutralnom ukusu i visokom sadržaju masnoće dokazao višestruku primenu. Avokado kao sastojak može se koristiti i z...
pročitaj jošObožavane širom sveta, palačinke su jedna od najčešće pripremanih poslastica bez obzira na doba godine ali i povod kojim ih iznosite na sto. Dovol...
pročitaj još