Donesite ukuse italijanskih regija na vašu uskršnju trpezu! Ovog puta preporučujemo vam specijalitet sa jezera Komo – Resta di Como.

Pekari i poslastičari u gradu Komo i okolini, koji se nalazi na južnom delu čuvenog lombardijskog jezera, pripremaju ovaj slatki hleb svakog proleća. Maslinova grančica unutar vekne i klas pšenice urezan u njegovu površinu simbolizuju proleće i ponovno rođenje, što ga čini popularnim u vreme Uskrsa. U nastavku vam nudimo recept, kako biste ovu prolećnu poslasticu mogli da napravite u vašem domu.

Težina pripreme Za eksperte
Vreme 1 sat i 10 minuta
plus 4 sata i 30 minuta za narastanje testa
Vegetarijansko

SASTOJCI ZA 10-12 OSOBA
500 g brašna plus 2 kašike za posipanje
150 g maslaca
100 g suvog grožđa
100 g kristal šećera
100 g mešanog kandiranog voća
(pomorandža, limun, višnja)
15 g svežeg pivskog kvasca
8 g soli
3 jajeta
bagremov med
limun
šećer u prahu

Resta sa jezera Komo

Rastvorite kvasac u 50 ml mlake vode, dodajte 75 g brašna tako da dobijete testo, pa ga ostavite da narasta 1 sat. Zatim u testo dodajte preostalo brašno, šećer, kašičicu meda, omekšali maslac u komadićima, jaja – jedno po jedno – pa posolite i pospite narendanom korom od 1 limuna.
Pokrijte testo i ostavite ga da odstoji 2 sata.
Premesite ponovo naraslo testo na radnoj površini posutoj brašnom, dodajte isceđeno suvo grožđe i kandirano voće, a zatim ga oblikujte u 2 izdužene jufke; pospite ih sa 2 kašike brašna pomešane sa 1 kašikom šećera u prahu i zasecite površinu testa oštrim nožem tako da iscrtate oblik klasa žita.
Pecite oba peciva u statičkoj rerni oko 30 minuta na 175℃.

JAGNJEĆA PLEĆKA SA LIMUNOM I NANOM

AUTOR: Joëlle Néderlants / Foto: Riccardo Lettieri / Stajling: Beatrice Prada

FOTO: La Cucina Italiana

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije