
Krmenadle sa crnim maslinama
Ovako pripremljene krmenadle su užitak za svako nepce, a naročito gurmansko. Uz samo par sastojaka uživaćete u obroku koji vas neće zamoriti kako ...
pročitaj jošKoristite proveren recept za podlogu, a nadev i voće prilagodite po potrebi. Ne štedite na mašti!
Kuvar Joëlle Néderlants
Težina pripreme Srednje
Vreme 1 sat i 30 minuta
plus 2 sata odmaranje
SASTOJCI ZA 6 OSOBA
ZA TESTO
250 g brašna
140 g maslaca
80 g šećera
20 g suvog keksa amaretti
1 jaje
so
ZA NADEV I DEKORACIJU
400 g jagoda
200 ml slatke pavlake
30 g kristal šećera
5 g jestivog želatina u listićima
limeta
šećer u prahu
ZA TESTO
Pomešajte brašno, šećer, dobro isitnjeni keks i prstohvat soli. Dodajte komadiće ohlađenog maslaca i mešajte da dobijete kompaktnu smesu; dodajte jaje, potom oblikujte testo u lopticu, umotajte ga u streč-foliju i ostavite da odstoji u frižideru bar 1 sat.
Razvijte testo na debljinu oko 4 mm. Prebacite ga u okrugao pleh (prečnika 20 cm) i odstranite višak testa sa ivica. Prekrijte dno papirom za pečenje i rasporedite po njemu šaku pasulja ili keramičke kuglice za pečenje.
Pecite u rerni 20 do 25 minuta na 180 stepeni Celzijusovih, a potom odstranite papir za pečenje i pasulj (ili kuglice) i nastavite sa pečenjem još 9 minuta.
ZA NADEV
Očistite 150 g jagoda, isecite ih na komade i kuvajte u šerpi 8 do 10 minuta zajedno sa sokom i narendanom korom od pola limete, kristal šećerom i kašikom vode, da počne da ključa.
Izmiksirajte dobijenu smesu, rastvorite dobro oceđeni želatin, koji je nabubreo u vodi, i ostavite da se smesa ohladi.
Mutite lagano slatku pavlaku sa pola kašike šećera u prahu i pomešajte je sa jagodama.
Prekrijte testo smesom od pavlake i jagoda i ostavite da se hladi u frižideru bar 1 sat.
Očistite preostale jagode, isecite ih na komade, poređajte po tartu i poslužite.
Voće nemojte premazivati želatinom. Na kraju, kada svo voće poređate preko nadeva, sve prelijte posebnim želeom za slatkiše. Na ovaj način voće neće pocrniti a kolač možete čuvati do tri dana.
Pardule su tartlete zvezdastog oblika, nadevene rikotom, šafranom i korom citrusa. Iako dostupan tokom cele godine, ovaj prelepi desert poreklom sa...
pročitaj jošKuvar Joëlle Néderlants Težina pripreme Lako Vreme 40 minuta Vegetarijansko SASTOJCI ZA 4 OSOBE 500 g rikote 150 ml grčkog jogurta 100 g k...
pročitaj jošIako u bukvalnom prevodu sa dijalekta koji se govori u Trevizu znači “podigni me” (Tireme su), vizuelnoj atraktivnosti, bogatoj aromi i baršunasto...
pročitaj još