Tart sa jagodama – poslastica lepa već na prvi pogled i ništa manje ukusna. Ovo je tip kolača sa voćem koji podjednako vole i mladi i stari, a svaki put ga možete učiniti drugačijim!

Koristite proveren recept za podlogu, a nadev i voće prilagodite po potrebi. Ne štedite na mašti!

Kuvar Joëlle Néderlants
Težina pripreme Srednje
Vreme 1 sat i 30 minuta
plus 2 sata odmaranje

SASTOJCI ZA 6 OSOBA
ZA TESTO
250 g brašna
140 g maslaca
80 g šećera
20 g suvog keksa amaretti
1 jaje
so
ZA NADEV I DEKORACIJU
400 g jagoda
200 ml slatke pavlake
30 g kristal šećera
5 g jestivog želatina u listićima
limeta
šećer u prahu

Tart sa jagodama

ZA TESTO
Pomešajte brašno, šećer, dobro isitnjeni keks i prstohvat soli. Dodajte komadiće ohlađenog maslaca i mešajte da dobijete kompaktnu smesu; dodajte jaje, potom oblikujte testo u lopticu, umotajte ga u streč-foliju i ostavite da odstoji u frižideru bar 1 sat.
Razvijte testo na debljinu oko 4 mm. Prebacite ga u okrugao pleh (prečnika 20 cm) i odstranite višak testa sa ivica. Prekrijte dno papirom za pečenje i rasporedite po njemu šaku pasulja ili keramičke kuglice za pečenje.
Pecite u rerni 20 do 25 minuta na 180 stepeni Celzijusovih, a potom odstranite papir za pečenje i pasulj (ili kuglice) i nastavite sa pečenjem još 9 minuta.

TIRAMISU SA MALINAMA

ZA NADEV
Očistite 150 g jagoda, isecite ih na komade i kuvajte u šerpi 8 do 10 minuta zajedno sa sokom i narendanom korom od pola limete, kristal šećerom i kašikom vode, da počne da ključa.
Izmiksirajte dobijenu smesu, rastvorite dobro oceđeni želatin, koji je nabubreo u vodi, i ostavite da se smesa ohladi.
Mutite lagano slatku pavlaku sa pola kašike šećera u prahu i pomešajte je sa jagodama.
Prekrijte testo smesom od pavlake i jagoda i ostavite da se hladi u frižideru bar 1 sat.
Očistite preostale jagode, isecite ih na komade, poređajte po tartu i poslužite.

Voće nemojte premazivati želatinom. Na kraju, kada svo voće poređate preko nadeva, sve prelijte posebnim želeom za slatkiše. Na ovaj način voće neće pocrniti a kolač možete čuvati do tri dana.

AUTOR: Joëlle Néderlants / Foto: Riccardo Lettieri / Stajling: Beatrice Prada

FOTO: La Cucina Italiana

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije