Iako u bukvalnom prevodu sa dijalekta koji se govori u Trevizu znači “podigni me” (Tireme su),  vizuelnoj atraktivnosti, bogatoj aromi i baršunastoj teksturi tiramisua više bi odgovarao naziv uzmi me.

Istorijski zapisi kažu da je Tiramisù potekao iz Treviza, oko 1800. godine, a većina dokaza ukazuje na to da je o ovoj poslastici prvi pisao Giovanni Comisso (1895‒1969), pisac i naučnik koji je u svojim memoarima objašnjavao kako je njegova baka Giuseppina, potomak grofa Odoarda Tiretta, bila zaljubljenik u ovu poslasticu ili, kako ju je ona nazivala, Tirame-sospiro-su (podigni me uz uzdah), što je ona često i činila, pogotovo u zimskim večerima.

Iza ove bajkovite priče krije se i jedna “nevaljala” legenda. Nju nam je ispričao Tiziano Taffarello, osnivač Tiramisù akademije.

“U dokumentima sam pronašao da je ovaj kolač prvi put poslužen u kući zabave za muškarce, koja se nalazila iznad restorana Le Beccherie u Trevizu. Recept je osmislila metresa koja je vodila posao. Ponudila bi ga gospodi na kraju večeri kako bi im povratila snagu, te da ne bi imali probleme sa bračnim obavezama po povratku svojim suprugama”, priča Tiziano, dodajući da je sasvim logično što se kolač i zove ‒ podigni me.

Tiramisu 2

Za ovu prirodnu vijagru iz 19. veka brzo se pročulo, pa su gostionice tog vremena širom Treviza i okoline počele da ga prave i služe. Gospodin Taffarello ne sumnja u afrodizijačke moći Tiramisùa, a ideju za nastanak recepta pronalazi u slatkišu iz detinjstva – jajetu umućenom sa šećerom. “Pogledajte samo sastojke. Osnova je umućeno jaje i šećer, koje su i težaci na polju koristili kada bi im tokom napornog rada pao šećer. Tome dodajte keks umočen u kafu i konjak, slatku pavlaku i kakao.”

Ostatak sveta morao je dosta dugo da čeka da bi upoznao Tiramisù. Tek sa pronalaskom prvih frižidera svet ga je otkrio i zavoleo. Ubrzo je slatka pavlaka zamenjena sirom mascarpone, a varijacijama ovog klasika nema broja. Bilo da je reč o bezalkoholnoj verziji namenjenoj deci ili onoj sa dodatkom pirea od slatke bundeve, pa do čokoladnih i varijanti sa kokosom. Kakav god tiramisu da napravite, verujemo da nećete pogrešiti i ubeđeni smo da će Tiramisù i narednih decenija podizati ceo svet.

Tiramisu sa citrusima

Težina pripreme Lako
Vreme 1 sat plus 1 sat hlađenje
Vegetarijansko

SASTOJCI ZA 6‒8 OSOBA
500 g maskarponea
340 g marmelade od pomorandže
200 ml slatke pavlake
200 g piškota
120 g šećera u prahu
100 g soka od pomorandže
100 g soka od mandarine
2 žumanca
2 mandarine
liker od pomorandže Grand Marnier

Umutite slatku pavlaku mikserom i kad počne da se zgušnjava, dodajte 50 g šećera u prahu. Nastavite sa mućenjem da dobijete baršunastu teksturu; šlag ne bi trebalo skroz da se stvrdne, već da bude mekan.
Pomešajte 2 žumanca sa ostatkom šećera u prahu i 1 kašikom likera Grand Marnier.
Razradite maskarpone lopaticom, dodajte umućena žumanca, nastruganu koru jedne pomorandže i, na kraju, dodajte ulupanu pavlaku; mešajte laganim pokretima odozdo prema gore.
Pomešajte sokove od mandarine i pomorandže sa 40 ml likera u posudi u kojoj ćete kvasiti piškote.
Sipajte sloj džema od pomorandže u posudu prečnika 20 do 22 cm, duboku 6 do 7 cm. Zatim nanesite krem od maskarponea pa odozgo poređajte piškote koje ste prethodno umočili u mešavinu soka i likera. Na piškote ponovo stavite sloj krema, pa još jedan red piškota, da biste završili slojem krema od maskarponea.
Stavite u frižider da se hladi najmanje 1 sat pre posluživanja. Ukrasite agrumima.

AUTOR: Svetislav Stojanović / Recept: Joëlle Néderlants / Stajling: Beatrice Prada

FOTO: Riccardo Lettieri

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije