Veličanstveni pejzaži, sjajni plodovi mora, vanredan pekorino, neobjašnjivo ukusne paste, vina crna, bela, restorani u kojima ne postoji sutra. Savršeni spoj tradicije, gostoprimstva, nedirnutih uvala i luksuzne rivijere. Sve to je Sardinija.

A ne smemo zaboraviti i ne mali broj ukusnih recepata koji se najvećim delom oslanjaju na tradiciju. Baš poput ovog za tiriccas sa bademom i medom.

Ovi ukusni slatkiši se nalaze širom Sardinije pod različitim nazivima u zavisnosti od oblasti. Nemojte se začuditi ako tiriccas upoznate i pod nazivom tiricche, tiliccas, caschettas.

Težina pripreme Srednje
Vreme 1 sat i 30 minuta
plus 30 minuta odmaranje

Tiriccas

SASTOJCI ZA 20 KOMADA
ZA TESTO
250 g fino mlevenog pšeničnog griza
50 g masti
so
ZA NADEV
250 g meda
200 g očišćenih badema
20 g fino mlevenog pšeničnog griza
narendana kora od ½ pomorandže
narendana kora od ½ limuna
cimet u prahu

ZA TESTO
Umesite 250 g griza sa svinjskom mašću i 110 ml tople vode, dodajte prstohvat soli.
Izradite testo, pa od njega formirajte loptu i ostavite da na sobnoj temperaturi odmori pola sata pokriveno krpom.
Razvaljajte ga što tanje na debljinu jednog milimetra i isecite nožem za testenine (sa točkićem) na trakice 3 do 4 cm širine i 13 do 15 cm dužine.

ZA NADEV
Sameljite bademe i promešajte ih sa narendanom korom pomorandže i limuna i prstohvatom cimeta.
Kuvajte na laganoj vatri sa 50 ml vode i medom, da smesa počne da se odvaja od ivica šerpe.
Dodajte griz i promešajte da se dobije kremasta i čvrsta konzistencija.
Ohladite smesu, pa na sredinu trakica od testa stavite nadev, a zatim ih oblikujte da dobijete savijutke kao na slici; oblike možete birati po želji.
Poređajte kolačiće na pleh obložen papirom za pečenje i pecite ih u rerni 12 do 15 minuta na 170°C.

KEKSIĆI OD BADEMOVOG BRAŠNA

FOTO: La Cucina Italiana

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije