Domaći sladoled brže se topi od kupovnog, ali se takođe brže i stegne kada ga stavite u zamrzivač. To se dešava jer ne sadrži stabilizatore, to jest prirodne supstance kao što su karagenan, brašno od semenki rogača ili guara, koji apsorbuju vodu iz samog sladoleda i tako ga čine strukturno „stabilnijim“ i usporavaju proces topljenja. Da biste postigli strukturu sličnu kupovnom, sastojcima možete dodati 2 g brašna od semenki rogača na svaki kilogram sladoleda.

Ključno je postići odgovarajuću srazmeru između vode i šećera

Za mekšu i puniju strukturu, osim dobrog aparata za sladoled, ključno je postići odgovarajuću srazmeru između procenta vode koju sadrže sastojci i šećera. Kada se koriste vodeni sastojci, na primer voće, potrebno je dodati više šećera nego u slučaju sladoleda koji se pravi na bazi mleka.

sladoled bela čokolada

Sladoled od bele čokolade

Težina pripreme Lako
Vreme 1 sat i 30 minuta
Vegetarijansko

SASTOJCI ZA 1 kg SLADOLEDA

600 ml mleka
400 g bele čokolade

Zagrejte mleko.
Stavite belu čokoladu (iseckanu ili u kuglicama) u činiju, preko nje sipajte toplo mleko i miksirajte štapnim mikserom da dobijete glatku smesu. Ostavite je da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim sipajte u aparat za sladoled na 35 do 40 minuta kako bi dobila kremastu strukturu.

Sorbe od crne čokolade bez mleka

Težina pripreme Lako
Vreme 1 sat i 30 minuta
Vegetarijansko

SASTOJCI ZA 1 kg SLADOLEDA

260 g crne čokolade sa 70% kakaa
200 g šećera

Stavite u veću posudu crnu čokoladu (iseckanu ili u kuglicama), šećer i 550 ml mlake vode: miksirajte štapnim mikserom da dobijete glatku smesu, koju ćete ohladiti na sobnoj temperaturi, a zatim sipajte u aparat za sladoled na 30 do 35 minuta kako bi dobila kremastu strukturu.

sladoled crna čokolada

Sladoled od crne čokolade

Težina pripreme Lako
Vreme 1 sat i 30 minuta
Vegetarijansko

SASTOJCI ZA 1 kg SLADOLEDA

600 ml svežeg mleka
200 g crne čokolade sa 70% kakaa
120 g šećera
50 ml kondenzovanog mleka (2 kašike)
30 g livadskog meda

Stavite u činiju kondenzovano mleko, med, čokoladu (iseckanu ili u kuglicama) i šećer. Blago zagrejte mleko, dodajte ga ostalim sastojcima i miksirajte štapnim mikserom da dobijete glatku smesu. Ostavite je da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim sipajte u aparat za sladoled na 35 do 40 minuta kako bi dobila kremastu strukturu.

Aparati koji će vam pomoći

Posuda za zamrzavanje marke Tescoma drži se 18 sati u zamrzivaču, zatim u nju sipate smesu, okrećete ručicu 15 minuta i – sladoled je gotov!
Aparat Gelataio ICK5000 proizvođača De Longhi, poseduje kompresor, posudu koja može da se vadi i specijalne lopatice za profesionalno mešanje.
Zahvaljujući litijumskoj bateriji Frozen Ice Cream Maker marke Ariete (na slici dole) radi u zamrzivaču pripremajući 1 kg sladoleda za 8 sati.

 

CIRO FRADDANNO

Poreklom je iz mesta Viko Ekvense na Sorentinskom poluostrvu, diplomirao je na Fakultetu za hotelijerstvo, a posle nekoliko godina rada u porodičnoj sladoled-manufakturi odlučio je da stekne još iskustva radeći u poslastičarnicama (Biasetto u Padovi), restoranima sa zvezdicama, hotelima i u čuvenoj londonskoj robnoj kući Harrods. Po povratku u Italiju postaje organizator kurseva i predavač u školi kuvanja Cast Alimenti u Breši, a u međuvremenu specijalizovao se za ono što je oduvek bilo njegova velika strast – sladoled. Danas je, sa svojih četrdeset godina, glavni za sladoled, odnosno gelato chef u Chocolate Academy u Milanu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije