
Testenina sa prezlama na italijanski način
Širom južne Italije, prezle su se smatrale „siromašnim sirom“. Oni koji nisu mogli da priušte luksuz uobičajenog rendanog pekorina posipali bi tost...
pročitaj jošTežina pripreme Za eksperte
Vreme 1 sat i 30 minuta
Vegetarijansko
SASTOJCI ZA 8-10 OSOBA
1 jaje od bele čokolade
visine 20 do 25 cm
ZA KREMOVE
300 g šećera
100 g kukuruznog skroba
100 g crne čokolade
10 žumanaca
1 l mleka
1 štapić vanile
ZA PATIŠPANJ I SIRUP
170 g šećera
150 g brašna
50 ml likera Alkermes
4 jaja
2 žumanca
so
ZA KREMOVE
Zagrejte mleko uz dodatak semenki iz štapića vanile.
Sjedinite žumanca sa šećerom, a zatim i sa kukuruznim skrobom.
Sipajte toplo mleko preko smese, vratite je na vatru da proključa i zgusne se tako da dobijete poslastičarski krem.
Izlomite čokoladu i istopite je u posudi za kuvanje fila ili u mikrotalasnoj rerni.
Podelite krem na dva dela pa u jedan dodajte čokoladu.
Prekrijte kremove streč-folijom i ostavite ih da se ohlade.
ZA PATIŠPANJ I SIRUP
Mutite jaja i žumanca sa šećerom i prstohvatom soli da se količina gotovo utrostruči. Pažljivo umešajte prosejano brašno i prebacite smesu u okrugli kalup sa odvojivim dnom prečnika 22 cm.
Pecite u statičkoj rerni 20 do 22 minuta na 180ºC.
Izvadite patišpanj iz rerne i ostavite ga na rešetku da se ohladi, a zatim ga izdelite na šnite debljine 1 cm.
Pripremite sirup tako što ćete Alkermes izmešati sa 50 ml vode.
Umutite slatkiš: stavite nekoliko kašika u polovinu ljuske čokoladnog jajeta; prekrijte slojem patišpanja i nakvasite sa malo sirupa; nastavite sa slojem poslastičarskog krema i ostalim šnitama patišpanja nakvašenim sirupom i poređanim vertikalno u odnosu na prvi sloj; ponovo prekrijte čokoladnim kremom i kompletirajte patišpanjom isečenim na trake veličine 2-3 cm, sa kojih ste prethodno skinuli koricu i natopili ih samo sa jedne strane.
Ponovite proces kako biste napunili preostalu polovinu čokoladne ljuske.
Ukrasite obe, po želji, svežim voćem i listovima nane i poslužite.
Alkermes je liker bogat aromom klinčića, muskatnog oraščića, kardamona, cimeta, vanile i anisa.
Boju duguje esenciji kermesa, vrste insekta koji se vekovima koristio za bojenje hrane i tkanina.
Obožavane širom sveta, palačinke su jedna od najčešće pripremanih poslastica bez obzira na doba godine ali i povod kojim ih iznosite na sto. Dovol...
pročitaj jošUkusni sladoled od vanile i espreso kafa, rendana tamna čokolada i bezobrazno ukusan likera od oraha, čine Affogato klasičnom italijanskom poslasti...
pročitaj jošCruffin je zaista kraljevsko pecivo i idealan je ako želite da uživate u slatkom doručku ili branču. Konačno, evo cruffina u našoj školi tj. kroz ...
pročitaj još