Težina pripreme Za eksperte
Vreme 1 sat i 30 minuta
Vegetarijansko

SASTOJCI ZA 8-10 OSOBA
1 jaje od bele čokolade
visine 20 do 25 cm
ZA KREMOVE
300 g šećera
100 g kukuruznog skroba
100 g crne čokolade
10 žumanaca
1 l mleka
1 štapić vanile
ZA PATIŠPANJ I SIRUP
170 g šećera
150 g brašna
50 ml likera Alkermes
4 jaja
2 žumanca
so

Zuppa inglese u ljusci od čokolade

NEŽNI ROLAT SA MALINAMA

ZA KREMOVE
Zagrejte mleko uz dodatak semenki iz štapića vanile.
Sjedinite žumanca sa šećerom, a zatim i sa kukuruznim skrobom.
Sipajte toplo mleko preko smese, vratite je na vatru da proključa i zgusne se tako da dobijete poslastičarski krem.
Izlomite čokoladu i istopite je u posudi za kuvanje fila ili u mikrotalasnoj rerni.
Podelite krem na dva dela pa u jedan dodajte čokoladu.
Prekrijte kremove streč-folijom i ostavite ih da se ohlade.

ZA PATIŠPANJ I SIRUP
Mutite jaja i žumanca sa šećerom i prstohvatom soli da se količina gotovo utrostruči. Pažljivo umešajte prosejano brašno i prebacite smesu u okrugli kalup sa odvojivim dnom prečnika 22 cm.
Pecite u statičkoj rerni 20 do 22 minuta na 180ºC.
Izvadite patišpanj iz rerne i ostavite ga na rešetku da se ohladi, a zatim ga izdelite na šnite debljine 1 cm.
Pripremite sirup tako što ćete Alkermes izmešati sa 50 ml vode.
Umutite slatkiš: stavite nekoliko kašika u polovinu ljuske čokoladnog jajeta; prekrijte slojem patišpanja i nakvasite sa malo sirupa; nastavite sa slojem poslastičarskog krema i ostalim šnitama patišpanja nakvašenim sirupom i poređanim vertikalno u odnosu na prvi sloj; ponovo prekrijte čokoladnim kremom i kompletirajte patišpanjom isečenim na trake veličine 2-3 cm, sa kojih ste prethodno skinuli koricu i natopili ih samo sa jedne strane.
Ponovite proces kako biste napunili preostalu polovinu čokoladne ljuske.
Ukrasite obe, po želji, svežim voćem i listovima nane i poslužite.

Alkermes je liker bogat aromom klinčića, muskatnog oraščića, kardamona, cimeta, vanile i anisa.
Boju duguje esenciji kermesa, vrste insekta koji se vekovima koristio za bojenje hrane i tkanina.

BARŠUNASTI KOLAČ SA MALINAMA

AUTOR: Walter Pedrazzi / Foto: Riccardo Lettieri / Stajling: Beatrice Prada

FOTO: La Cucina Italiana

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije