
Umetnost pravljenja domaćeg sladoleda
Domaći sladoled brže se topi od kupovnog, ali se takođe brže i stegne kada ga stavite u zamrzivač. To se dešava jer ne sadrži stabilizatore, to jes...
pročitaj jošKuvar Joëlle Néderlants
Težina pripreme Srednje
Lakši način 350 g gotovog patišpanja
Vreme 2 sata
Vegetarijansko
SASTOJCI ZA 8‒10 OSOBA
1 kg tvrdih krušaka
500 ml mleka
445 g kristal šećera
300 ml slatke pavlake
100 ml soka od pomorandže
100 g brašna
100 g gotovih slatkih mafina
100 g piškota
30 g kukuruznog skroba
4 žumanca
3 jaja
šećer u prahu
maslac
limun
cimet u prahu
Operite 1 krušku i isecite je na tanke kriške, koje ćete, bez preklapanja, poređati u pleh obložen papirom za pečenje; poprskajte ih sokom od limuna, pospite šećerom u prahu i pecite u rerni 1 sat na 100℃.
Pripremite sirup: stavite 600 ml vode da proključa sa 100 ml soka od pomorandže i 250 g kristal šećera. Oljuštite preostale kruške i presecite ih napola po dužini; odstranite im repeljke, pa ih kuvajte u sirupu 30 do 35 minuta.
Mutite jaja sa 115 g kristal šećera da dobijete penastu smesu; pomešajte je sa 100 g prosejanog brašna, pa sipajte u kalup sa odvojivim dnom (prečnika 22 cm) obložen papirom za pečenje koji ste podmazali maslacem i posuli brašnom.
Pecite u rerni oko 20 minuta na 180℃.
Stavite 500 ml mleka da proključa, pa ga sipajte preko 4 umućena žumanca, uz dodatak 80 g kristal šećera, kukuruznog skroba i narendane kore 1/2 limuna. Vratite na vatru i kuvajte uz mešanje da krem počne da se zgušnjava. Izmiksirajte 250 g krušaka u sirupu, pomešajte smesu sa kremom, pa ostavite da se ohladi.
Isecite patišpanj na pravougaonike dimenzija 10 x 3 cm.
Umačite patišpanj i piškote u sirup od kuvanja krušaka.
Umutite pavlaku sa 1 kašikom šećera u prahu.
Napunite čašu ređajući naizmenično patišpanj, kruške u sirupu, piškote i komadiće mafina (ili braunisa ukoliko želite da dodate čokoladni ukus). Za kraj ostavite krem od krušaka, pa kompletirajte umućenom pavlakom, kriškama kruške iz rerne i cimetom.
Obožavane širom sveta, palačinke su jedna od najčešće pripremanih poslastica bez obzira na doba godine ali i povod kojim ih iznosite na sto. Dovol...
pročitaj jošCruffin je zaista kraljevsko pecivo i idealan je ako želite da uživate u slatkom doručku ili branču. Konačno, evo cruffina u našoj školi tj. kroz ...
pročitaj jošI ovog puta je zahvaljujući svom neutralnom ukusu i visokom sadržaju masnoće dokazao višestruku primenu. Avokado kao sastojak može se koristiti i z...
pročitaj još