Jagnjeća plećka se najčešće priprema kao pečana u rerni ali se može pripremati i na pari. Ne retko se plećka nadeva i priprema kao rolada, što je slučaj baš sa ovim receptom.

Izuzetno ukusno jagnjeće meso, nimalo dosadnog ukusa, dobićete ukoliko koristite začinsko bilje poput nane, ruzmarina ili timijana.

Kuvar, Giovanni Ruggieri, rođen u Vitlejemu 1984, odrastao u Pijemontu, danas je kuvar u restoranu Da Annetta u Varezeu. Sa devet godina zasadio je svoju prvu baštu i od tada bira samo najkvalitetnije sastojke. Minimalno ih obrađuje težeći jednostavnosti.

Težina pripreme Srednje
Vreme 3 sata

Jagnjeca plecka sa limunom i nanom

SASTOJCI ZA 6 OSOBA
1 kg jagnjeće plećke bez kostiju
150 g šećera
90 g pančete u šnitama
limunov timijan
sveža nana
beli luk
limun
maslac
paradajz-pire
belo vino
so
biber
ekstradevičansko maslinovo ulje

Kuvajte šećer u 300 ml vode da proključa i da dobijete sirup.
Odstranite bele delove sa kore 1 limuna i isecite je na komadiće. Stavite ih u manju šerpu sa hladnom vodom, ostavite da proključa, a zatim procedite. Ponovite postupak tri puta menjajući vodu.
Dodajte komadiće kore u sirup, neka provri, a potom smanjite temperaturu i pustite da ključa još 10 minuta. Procedite sirup i koru ostavite po strani.
Isecite jagnjeću plećku tako da dobijete jedan ravnomeran sloj(masniji deo mesa okrenite dole). Posolite je i pobiberite, prekrijte šnitama pančete i odozgo poređajte listove limunovog timijana, koru limuna i listove nane.
Urolajte meso i vežite ga kuhinjskim kanapom za vezivanje pečenja.
Pržite ga u tiganju na tihoj vatri sa kockicom maslaca, 2 kašike ulja i 1 čenom belog luka, uz stalno okretanje narednih 10-15 minuta. Kad cela površina porumeni, dodajte 600 ml vina i1 kašičicu paradajz-pirea, pa promešajte. Prebacite smesu u vatrostalnu posudu i pecite u rerni 2 sata i 15 minuta na 180°C.

AUTOR: Giovanni Ruggieri / foto: Riccardo Lettieri / stajling: Beatrice Prada

FOTO: La Cucina Italiana

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije