Izuzetno prijatno jelo od par sastojaka čini vrlo zanimljivu kompoziciju, u kojoj čula uživaju. Sve što je potrebno jeste da pripremite nešto lako dostupnih sastojaka i krenete sa pripremom.

Ukoliko volite jela sa jajima predlažemo vam žumance u gnezdu od šargarepe, krompir punjen jajima, pečurkama i tartufima, karbonaru sa plodovima mora, i naravno nešto slatko za kraj – čokoladna jajašca sa musom i kajsijama.

Težina pripreme Srednje
Vreme 1 sat i 30 minuta
Vegetarijansko bez glutena

SASTOJCI ZA 8 OSOBA
600 g krompira
150 g praziluka
120 g mešane salate
100 g maslaca
80 ml pavlake za kuvanje
80 ml suvog belog vina
10 g šalota
9 žumanaca
muskatni orah
so i biber

Kremasto zumance u gnezdu od krompira

Kuvajte krompir 45 do 50 minuta: oljuštite ga, izgnječite i sjedinite sa 1 žumancetom, prstohvatom soli, sa malo mlevenog bibera i muskatnog oraha.
Prebacite smesu u dresir-posudu.
Obložite pleh podmazanim papirom za pečenje.
Rasporedite smesu od krompira: napravite 8 ovalnih baza visokih približno 7 cm i širokih oko 4 cm, zatim formirajte ivice tako da dobijete 8 gnezda od otprilike 40 g.
Očistite praziluk, odstranite mu osnovu, zeleni deo i spoljne listove; isecite ga na komadiće od oko 6 cm, a zatim svaki napola po dužini i, najzad, na štapiće. Dinstajte ga 4-5 minuta, poklopljenog, na vatri srednje jačine, sa malo maslaca i prstohvatom soli; dodajte 1 kašiku vode i nastavite sa prženjem narednih 4-5 minuta.
Smestite praziluk u gnezda od krompira, u svako stavite po 1 žumance i ubacite u rernu da se peku 9 minuta na 200◦C.
Pomešajte u manjoj šerpi belo vino sa 80 ml vode, iseckani šalot i prstohvat soli. Kuvajte da se količina tečnosti smanji za nešto više od polovine, dodajte pavlaku i sačekajte da proključa; dodajte 80 g maslaca u komadima, koji tek što ste izvadili iz frižidera, i mešajte žicom oko 1 minut da dobijete sos glatke teksture.
Rasporedite u tanjire mešanu salatu, preko nje smestite gnezda od krompira, začinite sosom od maslaca i vina, pa pospite mlevenim biberom i poslužite.

AUTOR: Walter Pedrazzi / Foto: Riccardo Lettieri / Stajling: Beatrice Prada

FOTO: La Cucina Italiana

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije