
Novi broj magazina La Cucina Italiana!
U razgovoru sa šefom Davidom Šimunićem, maestrom iz restorana Salon 1905, koji je u Gault&Millau vodiču za Srbiju proglašen za Šefa budućnosti,...
pročitaj jošUkoliko volite jela sa jajima predlažemo vam žumance u gnezdu od šargarepe, krompir punjen jajima, pečurkama i tartufima, karbonaru sa plodovima mora, i naravno nešto slatko za kraj – čokoladna jajašca sa musom i kajsijama.
Težina pripreme Srednje
Vreme 1 sat i 30 minuta
Vegetarijansko bez glutena
SASTOJCI ZA 8 OSOBA
600 g krompira
150 g praziluka
120 g mešane salate
100 g maslaca
80 ml pavlake za kuvanje
80 ml suvog belog vina
10 g šalota
9 žumanaca
muskatni orah
so i biber
Kuvajte krompir 45 do 50 minuta: oljuštite ga, izgnječite i sjedinite sa 1 žumancetom, prstohvatom soli, sa malo mlevenog bibera i muskatnog oraha.
Prebacite smesu u dresir-posudu.
Obložite pleh podmazanim papirom za pečenje.
Rasporedite smesu od krompira: napravite 8 ovalnih baza visokih približno 7 cm i širokih oko 4 cm, zatim formirajte ivice tako da dobijete 8 gnezda od otprilike 40 g.
Očistite praziluk, odstranite mu osnovu, zeleni deo i spoljne listove; isecite ga na komadiće od oko 6 cm, a zatim svaki napola po dužini i, najzad, na štapiće. Dinstajte ga 4-5 minuta, poklopljenog, na vatri srednje jačine, sa malo maslaca i prstohvatom soli; dodajte 1 kašiku vode i nastavite sa prženjem narednih 4-5 minuta.
Smestite praziluk u gnezda od krompira, u svako stavite po 1 žumance i ubacite u rernu da se peku 9 minuta na 200◦C.
Pomešajte u manjoj šerpi belo vino sa 80 ml vode, iseckani šalot i prstohvat soli. Kuvajte da se količina tečnosti smanji za nešto više od polovine, dodajte pavlaku i sačekajte da proključa; dodajte 80 g maslaca u komadima, koji tek što ste izvadili iz frižidera, i mešajte žicom oko 1 minut da dobijete sos glatke teksture.
Rasporedite u tanjire mešanu salatu, preko nje smestite gnezda od krompira, začinite sosom od maslaca i vina, pa pospite mlevenim biberom i poslužite.
Kuvar Davide Brovelli Težina pripreme Srednje Vreme 1 sat i 30 minuta SASTOJCI ZA 4 OSOBE ZA PREZLE 60 g ovsenih pahuljica 40 g putera hel...
pročitaj jošNa prvi pogled, moguće da će vam ova kombinacija delovati čudno. Međutim, ukoliko se odvažite da je pripremite i isprobate, sigurni smo da će baš s...
pročitaj jošDonosimo vam recept za teleće pečenje kakvo do sada sigurno niste probali. Naravno, sve je jednostavnije i sigurnije kada pratite uputstva veštih m...
pročitaj još