Krostini su prepečene male kriške hleba, tipično italijansko predjelo koje se služi uz umak na bazi sira, mesa, povrća.

Ili se servira samo sa začinima poput maslinovog ulja, bibera, belog luka… Ovo rustično jelo bilo je poznato još u srednjem veku, kada su italijanski paori umesto tanjira koristili kriške hleba kako bi pridržali hranu.

Težina pripreme Srednje
Vreme 1 sat i 10 minuta

SASTOJCI ZA 4 OSOBE
250 g tikvica
4 kriške domaćeg hleba
4 jaja
3 žumanca
1 glavica mladog luka
4 lista pršute
glavica šalota
majoran
vlašac
belo vino
belo vinsko sirće
maslac
gi (pročišćeni) maslac
ekstra devičansko maslinovo ulje
so
biber

Krostini alla Benedict

BRUSKETI SA PASTRMKOM I KAPARIMA

Operite tikvice i isecite ih tako da izvadite samo spoljnu stranu, zelenu i mesnatu.
Izdelite je na trakice, začinite prstohvatom soli i ostavite 1 sat u marinadi. Na kraju ih pažljivo iscedite, prelijte uljem i pospite mlevenim biberom.
Očistite mladi luk, isecite ga na komade i pržite 7-8 minuta u tiganju na kockici maslaca i 2-3 kašike vode, a zatim isitnite.
Istopite 100 g gi maslaca.
Sipajte u manju šerpu 40 ml belog vina, 50 ml sirćeta, 2-3 kašike vode, 5-6 zrna bibera, 2 koluta šalota i grančicu majorana. Ostavite da ključa da se količina tečnosti smanji za polovinu.
Mutite žumanca u loncu za kuvanje fila, zajedno sa mešavinom vina i sirćeta, da postanu kremasta; sklonite ih sa vatre i energično mešajte uz postepeno dodavanje pročišćenog maslaca; začinite sa malo isitnjenog vlašca i ponovo promešajte da dobijete holandez-sos.
Kuvajte jaja 2-3 minuta, jedno po jedno, u maloj šerpi u pola litra vode koja tek što nije proključala, u koju ste prethodno stavili 1 kašiku sirćeta. Vodite računa da jaja budu skroz potopljena u vodu.
Stavite ih na kuhinjski ubrus da se ocede, pa ih držite na toplom.
Rasporedite tikvice na kriške hleba prethodno tostirane u tiganju, prekrijte ih šnitom pršute, a zatim stavite jaja; dodajte sos i poslužite.

GI ILI PROČIŠĆENI MASLAC
dobija se kuvanjem maslaca na niskoj temperaturi da bi isparila nepotrebna tečnost koju sklanjate kašikom. Na taj način dobijate ukusniji, aromatičniji i zdraviji maslac.

HOBOTNICA U CRVENOM VINU

AUTOR: Walter Pedrazzi / Foto: Riccardo Lettieri / Stajling: Beatrice Prada

FOTO: La Cucina Italiana

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije