
Novi broj magazina La Cucina Italiana!
U razgovoru sa šefom Davidom Šimunićem, maestrom iz restorana Salon 1905, koji je u Gault&Millau vodiču za Srbiju proglašen za Šefa budućnosti,...
pročitaj jošIli se servira samo sa začinima poput maslinovog ulja, bibera, belog luka… Ovo rustično jelo bilo je poznato još u srednjem veku, kada su italijanski paori umesto tanjira koristili kriške hleba kako bi pridržali hranu.
Težina pripreme Srednje
Vreme 1 sat i 10 minuta
SASTOJCI ZA 4 OSOBE
250 g tikvica
4 kriške domaćeg hleba
4 jaja
3 žumanca
1 glavica mladog luka
4 lista pršute
glavica šalota
majoran
vlašac
belo vino
belo vinsko sirće
maslac
gi (pročišćeni) maslac
ekstra devičansko maslinovo ulje
so
biber
BRUSKETI SA PASTRMKOM I KAPARIMA
Operite tikvice i isecite ih tako da izvadite samo spoljnu stranu, zelenu i mesnatu.
Izdelite je na trakice, začinite prstohvatom soli i ostavite 1 sat u marinadi. Na kraju ih pažljivo iscedite, prelijte uljem i pospite mlevenim biberom.
Očistite mladi luk, isecite ga na komade i pržite 7-8 minuta u tiganju na kockici maslaca i 2-3 kašike vode, a zatim isitnite.
Istopite 100 g gi maslaca.
Sipajte u manju šerpu 40 ml belog vina, 50 ml sirćeta, 2-3 kašike vode, 5-6 zrna bibera, 2 koluta šalota i grančicu majorana. Ostavite da ključa da se količina tečnosti smanji za polovinu.
Mutite žumanca u loncu za kuvanje fila, zajedno sa mešavinom vina i sirćeta, da postanu kremasta; sklonite ih sa vatre i energično mešajte uz postepeno dodavanje pročišćenog maslaca; začinite sa malo isitnjenog vlašca i ponovo promešajte da dobijete holandez-sos.
Kuvajte jaja 2-3 minuta, jedno po jedno, u maloj šerpi u pola litra vode koja tek što nije proključala, u koju ste prethodno stavili 1 kašiku sirćeta. Vodite računa da jaja budu skroz potopljena u vodu.
Stavite ih na kuhinjski ubrus da se ocede, pa ih držite na toplom.
Rasporedite tikvice na kriške hleba prethodno tostirane u tiganju, prekrijte ih šnitom pršute, a zatim stavite jaja; dodajte sos i poslužite.
GI ILI PROČIŠĆENI MASLAC
dobija se kuvanjem maslaca na niskoj temperaturi da bi isparila nepotrebna tečnost koju sklanjate kašikom. Na taj način dobijate ukusniji, aromatičniji i zdraviji maslac.
Na prvi pogled, moguće da će vam ova kombinacija delovati čudno. Međutim, ukoliko se odvažite da je pripremite i isprobate, sigurni smo da će baš s...
pročitaj jošDonosimo vam recept za teleće pečenje kakvo do sada sigurno niste probali. Naravno, sve je jednostavnije i sigurnije kada pratite uputstva veštih m...
pročitaj jošKuvar Davide Brovelli Težina pripreme Srednje Vreme 1 sat i 30 minuta SASTOJCI ZA 4 OSOBE ZA PREZLE 60 g ovsenih pahuljica 40 g putera hel...
pročitaj još