Hrskave školjke, sočno punjenje koje curi… Da li ste ih prepoznali? U pitanju su fagottini, najpoznatiji paketići sedamdesetih u našoj izvedbi.

Kuvar Joëlle Néderlants
Težina pripreme Srednje
Vreme 1 sat i 30 minuta plus 30 minuta mirovanja

SASTOJCI za 30-32 komada
ZA PUNJENJE
350 ml mleka
240 g kuvane šunke
130 g scamorza sira (polutvrdi beli sir)
70 g fontina sira
30 g putera
30 g brašna
parmezan
muskatni oraščić
so
ZA TESTO
800 ml mleka
400 g brašna
40 g putera
4 jaja
prezle
ulje od kikirikija
so

Fragottini

ZA PUNJENJE
Ugrejte mleko.
Istopite puter i žicom umešajte brašno. Dodajte mleko i vratite na vatru, posolite, uspite malo narendanog muskatnog oraščića i kuvajte 2-3 minuta, neprestano mešajući žicom, sve dok ne dobijete bešamel.
Pokrijte kuhinjskom folijom i ostavite da se ohladi.
Iseckajte ugrubo kuvanu šunku, obe vrste sira, dodajte kašiku narendanog parmezana; posolite po ukusu.

ZA TESTO
Sipajte u šerpu mleko, puter i so i ostavite da provri. Sklonite sa vatre, sjedinite sa brašnom i dobro promešajte varjačom da dobijete kompaktnu smesu. Osušite je na vatri 1 minut, a potom je skupite u loptu; obmotajte folijom i ostavite da se odmara 30 minuta.
Pospite brašnom radnu površinu i razvijte testo tako da dobijete list debljine oko 2 mm.
Utisnite 30 do 32 kruga prečnika 10 cm.
Rasporedite smesu od šunke i sira (1 kašika) u centar svakog kruga; savijte ga praveći polukrug i dobro pritisnite ivice.
Ulupajte jaja sa 2-3 kašike mleka.
Stavite fagotine prvo u brašno, potom u ulupana jaja i na kraju u prezle. Ovakve ih možete i zamrznuti.
Pržite manju količinu fagotina u većoj količini dobro zagrejanog ulja od kikirikija, oko 3 minuta, da dobiju zlatnu boju.
Ocedite ih na kuhinjskom papiru i poslužite dok su vrući.

VARIJACIJE I ČUVANJE
Probajte punjenje kobasicom i listovima repe: rustičniji su i veoma ukusni.
Fagotini se mogu zamrznuti nepečeni.
Rasporedite ih s razmakom na pleh i odložite u zamrzivač; kada se stvrdnu, stavite ih u kese za zamrzivač, razdvojene papirom za pečenje.
Pecite ih odmrznute.

AUTOR: Joëlle Néderlants / Stajling: Beatrice Prada

FOTO: Riccardo Lettieri

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije