
Millefoglie od krekera sa krompir-pireom i sirom
U slučaju da ne stignemo da obavimo kupovinu, dovoljno je da zavirimo u ostavu i malo mućnemo glavom. Kako izgleda umetnost snalaženja tj. kuvanje ...
pročitaj jošKuvar Giovanni Rotta
Težina pripreme Srednje
Vreme 40 minuta plus 3 sata hlađenje
SASTOJCI ZA 8 OSOBA
500 g maskarpone sira
100 ml mleka
5 g želatina (1 listić)
6 parčadi dimljenog lososa
4 avokada
3 parčeta ražanog hleba
1 limun
pomorandža
krasuljica
maslinovo ulje
so
biber
Oljuštite avokado, iseckajte ga na tanke listiće po dužini, koje ćete rasporediti u vatrostalnu činiju; prelijte sokom od 1 limuna i ostavite da se mariniraju 10 minuta; na kraju ih posolite i iscedite.
Zagrejte mleko, istopite želatin i umešajte maskarpone sir. Začinite sa 2 kašike seckanih listova krasuljice, izrendanom korom od pola pomorandže, prstohvatom soli i većom količinom mlevenog bibera.
Obložite kalup za rolat dimenzija 27 x 9 cm, dubok 6 cm, aluminijumskom folijom i poređajte po dnu i ivicama listiće avokada, lagano ih preklapajući. Naspite jednim slojem maskarpone sira, pa preko stavite 2-3 parčeta presavijenog lososa, pažljivo ih pritiskajući; sledi sloj komadića avokada pa još jedan sloj lososa. Prekrijte smesom na bazi maskarpone sira i na kraju zatvorite komadima ražanog hleba, isečenim po meri.
Isecite ivice kalupa eliminišući višak avokada i odložite u frižider na 3 sata. Kada se ohladi, rolat izvadite iz kalupa i poslužite, recimo, sa klicama.
Najzastupljenija butarga, koja se može naći i u profesionalnim kuhinjama širom sveta, jeste sušena ikra cipala putnika, tzv. bottarga di muggine, č...
pročitaj još