Najzastupljenija butarga, koja se može naći i u profesionalnim kuhinjama širom sveta, jeste sušena ikra cipala putnika, tzv. bottarga di muggine, čija cena prati kvalitet. Butarga ima široku pripremu, a jedan od osnovnih načina primene ovog proizvoda jeste zamena za so. Mada, butarga se često može naći i kao glavna zvezda jela sa testeninom, poput tagliatelle alla bottarga.

Težina pripreme Lako
Vreme 25 minuta

SASTOJCI
400 g svežeg boba u zrnu
(ili 1,5 kg boba u mahuni)
350 g mešane paste („pasta mista“)
50 g butarge (sušena ikra od cipala)
ZA DRESING
majoran
ekstradevičansko maslinovo ulje
so, biber

Salata bob

Kuvajte bob 1 minut u slanoj vodi, a potom ga procedite i po strani ostavite vodu preostalu od kuvanja; oljuštite bob i od ukupne količine miksirajte 2 / 3 sa 3 do 4 kašike ulja, prstohvatom soli (po želji) i nekoliko kašika vode preostale od kuvanja, sve dok se ne formira gust sos.
Skuvajte testeninu u slanoj vodi da bude „al dente“ i zatim je procedite.
Odstranite tananu opnu koja prekriva butargu, a onda je tanko isecite.
Sipajte sos od boba u tanjire, preko njega stavite testeninu, butargu, cela zrna boba, nekoliko listova majorana i pospite biberom.

AUTOR: Alessandro Procopio / Stajling: Beatrice Prada

FOTO: Riccardo Lettieri

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.