SASTOJCI ZA 12 OSOBA

ZA TESTO
400 g brašna „Manitoba“
150 g brašna tip 500
10 g soli
9 g svežeg pivskog kvasca
2 kašičice meda
ekstradevičansko maslinovo ulje

ZA KOMPLETIRANJE
6 „baby“ paprika u boji
6 paprika „friggitelli“
4 crvene paprike šilje
4 prošarane paprike šilje
dimljena paprika u prahu
isprani kapari
so
ekstradevičansko maslinovo ulje
majoran
so u kristalima

Fokača sa paprikom

 

ZA TESTO
Pomešajte obe vrste brašna; odvojte 100 g i zamesite testo sa 60 ml vode i izmrvljenim kvascem. Formirajte lopticu, napravite rez u obliku krsta na površini, stavite je u posudu i ostavite da narasta oko 1 sat ili dok se količina ne udvostruči: dobićete fermentisano testo „biga“.
Dodajte ostatak brašna, 270 ml vode i med, pa mesite da se sastojci sjedine, ali bez preterivanja.
Dodajte zatim 35 ml ulja i, na kraju, so.
Mesite testo 4-5 minuta da postane glatko i suvo. Formirajte lopticu, stavite je u činiju, prekrijte streč-folijom i ostavite da narasta oko dva sata ili dok se testo ne utrostruči.
ZA KOMPLETIRANJE
Podmažite uljem 2 pravougaona pleha (22 x 30 cm). Podelite testo na dva dela i razvucite ga rukama direktno u plehovima, tako da prekrijete celu površinu.
Pomešajte u jednoj činiji 85 ml ulja sa 100 ml vode i 2 prstohvata soli, zatim premažite površinu fokača i ostavite ih da prekrivene narastaju još 30 minuta.
Operite paprike, izvadite im semenke, premažite ih sa malo ulja i poređajte po fokačama. Pospite dimljenu papriku u prahu i po površini rasporedite 1 kašiku kapara, grančice majorana i so u kristalima.
Ostavite da odstoji 30 minuta, zatim ubacite u rernu da se peče oko 35 minuta na 200 ℃.
Dobro je znati Naznačili smo količinu sastojaka za dve fokače jer bi osnovno testo, koje podrazumeva narastanje u dve faze, bilo teško zamesiti sa manjom količinom brašna.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije