Kuvar Joëlle Néderlants
Težina pripreme Srednje
Vreme 2 sata
Vegetarijansko

SASTOJCI ZA 6 OSOBA
1 kg krompira
400 ml mleka
350 g kopriva
250 g brašna
150 g ili 2 glavice crnog luka
150 g oljuštenog pečenog lešnika
120 g narendane tvrde rikote
30 g maslaca
narendani pekorino
limeta
so
biber

Njoke sa koprivom i sosom od lešnika

KAKO PRIPREMITI KOPRIVU

ZA NJOKE
Očistite koprive prema uputstvu u okviru; prokuvajte ih 1 minut u slanoj vodi, ohladite u vodi sa ledom i potom dobro iscedite i sitno iseckajte.
Operite dobro krompire i kuvajte ih 45 do 50 minuta; oljuštite ih, izgnječite i dok su još topli pomešajte ih sa brašnom, isitnjenom koprivom, 2 kašike narendanog pekorina i prstohvatom soli.
Izdelite dobijenu smesu na jufke prečnika 2 cm i svaku od njih isecite na komade dužine 1 cm; da bi njoke imale rebraste ivice, secite ih reckastim nožem ili pravite zareze viljuškom.

ZA DRESING
Izmiksajte 120 g lešnika i mleko; ostavite da odstoji 30 minuta, procedite pa ponovo izmiksajte tečnost sa rikotom; dobijeni sos kuvajte oko 10 minuta u manjoj šerpi na vatri srednje jačine.
Oljuštite crni luk i odvojte listove; pržite ih 5 minuta u tiganju uz dodatak maslaca, prstohvata soli i bibera; dodajte preostale krupno iseckane lešnike i nastavite sa prženjem još nekoliko minuta, a zatim sipajte malo soka od limete i ostavite da odstoji 30 sekundi.

ZA KOMPLETIRANJE
Kuvajte njoke u ključaloj slanoj vodi sve dok ne isplivaju na površinu, procedite ih pomoću rupičaste kutlače i ostavite da odstoje 1 minut u dresingu od lešnika i crnog luka dok je još topao.
Rasporedite u tanjire nekoliko kašika sosa od lešnika; preko njega sipajte njoke sa crnim lukom i lešnicima, kompletirajte narendanom korom limete, ukrasite po želji laticama jestivog cveća, pa iznesite na sto.

Zeleno lisnato povrće uvek posle kuvanja stavite u ledenu kupku jer ćete time prekinuti proces kuvanja, a ostaće im i lepa boja.

RIŽOTO SA KOPRIVOM

AUTOR: Joëlle Néderlants / Foto: Riccardo Lettieri / Stajling: Beatrice Prada

FOTO: La Cucina Italiana

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije