Povodom rođendana magazina La Cucina Italiana, pozivali smo prijatelje sa naše Facebook stranice da učestvuju u jednom izazovu – da nam pošalju recept za jelo koje zadovoljava tri zahteva: da bude tradicionalno, inovativno i održivo. Među predlozima koji su stigli posebno nam se svideo ovaj koji je poslala Tiziana Gobbi – sočni sendvič za dan posle.

Ovaj zalogaj predstavlja alternativni način konzumiranja preostalog ragua (uz dodatak narendanog sira) posle pripremanja tradicionalne napuljske paste. Tiziana, Milanežanka po rođenju, a Rimljanka po opredeljenju, u kuhinju ulazi s velikom ljubavlju, naročito od trenutka kada se, posle preuranjenog penzionisanja, preselila u njen voljeni Taljakoco, naselje u provinciji L’Akvila. Obožava pastu đenoveze i bila je presrećna što je dobila priliku da je spremi za nas.

Klasik napuljske kuhinje pripremljen na tradicionalni način, ali sa jednom posebnom idejom

Pasta alla genovese

Težina pripreme Lako
Vreme 3 sata i 30 minuta

SASTOJCI ZA 4 OSOBE
1 kg proprženog crnog luka
800 g govedine bez kostiju
320 g testenine ziti
100 ml suvog belog vina
60 g celera
60 g šargarepe
lovorov list
peršun
parmezan ili kačkavalj
ekstradevičansko maslinovo ulje
so, crni biber

Iseckajte crni luk, koren celera i šargarepu. List celera ostavite za pripremanje mešavine.
Propržite crni luk, celer i šargarepu na 2 kašike ulja.
Dodajte posle 8 minuta so i vezu bilja od listova celera, veze peršuna i 1 lovorovog lista, povezanih koncem.
Dodajte meso isečeno na kocke (krtinasto, bez puno masnoće i žilica) i propržite 2 minuta.
Kuvajte poklopljeno 2 sata, a zatim dodajte vino i ostavite još 1 sat vremena na ringli.
Skuvajte ziti testeninu koja se tradicionalno koristi za pripremu ovog jela. Pre dodavanja u vodu prelomite je na tri dela, tako da ne bude predugačka.
Izvadite meso iz šerpe i iskidajte na komade, a zatim skuvanu i proceđenu testeninu prebacite u šerpu, u sos od crnog luka, i dobro promešajte.
Sipajte testeninu u tanjire dodajte meso, narendajte sir i pobiberite. Ili razrežite hleb kao za sendvič, dodajte iskidano meso, pospite kačkavaljem i začinite biberom.

DOBRO JE ZNATI
Crni luk će tokom kuvanja otpustiti vodu pa neće biti potrebe za dodatnim dodavanjem tečnosti.

Lingvini alla puttanesca

Omiljeno jelo najvećeg zavodnika: Maccheroni alla Casanova

AUTOR: Tiziana Gobbi / Stajling: Beatrice Prada

FOTO: Riccardo Lettieri

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije