
Testenina sa prezlama na italijanski način
Širom južne Italije, prezle su se smatrale „siromašnim sirom“. Oni koji nisu mogli da priušte luksuz uobičajenog rendanog pekorina posipali bi tost...
pročitaj jošĐakomo Kazanova, najpoznatiji ljubavnik ikada, o čijem životu su ispredane legende, napisane brojne knjige, snimani filmovi, a ostavio je i svoje memoare… U njima, u odeljku s omiljenim jelima spominje pitu od makarona, savršenu za dane slavlja i razuzdanih veselja, a koju je pripremao jedan izuzetni kuvar iz Napulja.
U to vreme, paradajz još nije ušao u kuhinju kao uobičajeni sastojak i testenina se pripremala uglavnom u slatkoj varijanti, začinjena šećerom, cimetom, medom, orasima… Recept koji vam donosimo je iz kuvara iz druge polovine 18. veka, a jedan od sastojaka su prsa od kopuna, petla koji je kastriran da bi se brže i lakše tovio.
SASTOJCI (za 4 osobe):
* 320 g testenine
* 250 g prsa kopuna
* 150 ml pavlake
* 140 g svinjskog karea
* 80 g šunke u kockicama
* 40 g maslaca
* 3 žumanca
* šalot
* goveđi bujon
* žalfija
* ruzmarin
* cimet u prahu
* ulje od kikirikija
* so i biber
PRIPREMA:
Iseckajte šalot, usitnite meso kopuna i svinjski kare.
Zagrejte maslac u većem tiganju, propržite 1 minut šalot uz dodatak struka žalfije i grančice ruzmarina, a zatim ubacite isitnjeno meso i šunku u kockicama, pa pržite sve zajedno 10 minuta na jačoj vatri, uz mešanje.
Stavite 1,5 l goveđeg bujona pomešanog sa 1,5 l vode da proključa, posolite i ubacite testeninu da se skuva prema uputstvu na pakovanju.
Pomešajte pavlaku sa žumancima, prstohvatom soli, malo mlevenog bibera i cimeta.
Procedite testeninu i prebacite je u tiganj s mesom, pa dodajte mešavinu
pavlake i žumanaca; mešajte na vatri kako biste dobili kremasti sos.
Pržite šaku listova žalfije 1 minut u velikoj količini ulja od kikirikija, a zatim ih poređajte na kuhinjski ubrus da se ocede. Poslužite testenine uz dodatak pržene žalfije i cimeta.
Širom južne Italije, prezle su se smatrale „siromašnim sirom“. Oni koji nisu mogli da priušte luksuz uobičajenog rendanog pekorina posipali bi tost...
pročitaj jošObogatite recepte sa testeninom tako što ćete pripremiti ovu ukusnu pastu sa avokadom i parmezanom. Zaljubite se u svilenu kremoznost i delikatnu s...
pročitaj jošKuvar Giovani Rotta Težina pripreme Lako Vreme 30 minuta Bez glutena SASTOJCI ZA 4 OSOBE 600 g šnicli od telećeg buta 180 g kisele pavlake ...
pročitaj još