Đakomo Kazanova, najpoznatiji ljubavnik ikada, o čijem životu su ispredane legende, napisane brojne knjige, snimani filmovi, a ostavio je i svoje memoare… U njima, u odeljku s omiljenim jelima spominje pitu od makarona, savršenu za dane slavlja i razuzdanih veselja, a koju je pripremao jedan izuzetni kuvar iz Napulja.

Kazanova

U to vreme, paradajz još nije ušao u kuhinju kao uobičajeni sastojak i testenina se pripremala uglavnom u slatkoj varijanti, začinjena šećerom, cimetom, medom, orasima… Recept koji vam donosimo je iz kuvara iz druge polovine 18. veka, a jedan od sastojaka su prsa od kopuna, petla koji je kastriran da bi se brže i lakše tovio.

Maccheroni alla Casanova

SASTOJCI (za 4 osobe):
* 320 g testenine
* 250 g prsa kopuna
* 150 ml pavlake
* 140 g svinjskog karea
* 80 g šunke u kockicama
* 40 g maslaca
* 3 žumanca
* šalot
* goveđi bujon
* žalfija
* ruzmarin
* cimet u prahu
* ulje od kikirikija
* so i biber

makaroni italija pasta

PRIPREMA:
Iseckajte šalot, usitnite meso kopuna i svinjski kare.
Zagrejte maslac u većem tiganju, propržite 1 minut šalot uz dodatak struka žalfije i grančice ruzmarina, a zatim ubacite isitnjeno meso i šunku u kockicama, pa pržite sve zajedno 10 minuta na jačoj vatri, uz mešanje.
Stavite 1,5 l goveđeg bujona pomešanog sa 1,5 l vode da proključa, posolite i ubacite testeninu da se skuva prema uputstvu na pakovanju.
Pomešajte pavlaku sa žumancima, prstohvatom soli, malo mlevenog bibera i cimeta.
Procedite testeninu i prebacite je u tiganj s mesom, pa dodajte mešavinu
pavlake i žumanaca; mešajte na vatri kako biste dobili kremasti sos.
Pržite šaku listova žalfije 1 minut u velikoj količini ulja od kikirikija, a zatim ih poređajte na kuhinjski ubrus da se ocede. Poslužite testenine uz dodatak pržene žalfije i cimeta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije