U tiganju, u rerni, u šerpi. Varijacije u pristupu pripremanju su brojne, kao i načini na koje se mute žumanca i belanca: odvojeno ili zajedno, ulupana ili razmućena. Svaki od načina ima svoje prednosti i svaki je moguće poboljšati dodavanjem omiljenih sastojaka.

Recepti JOËLLE NÉDERLANTS
Foto RICCARDO LETTIERI
Stajling BEATRICE PRADA

fritata soffiata

U TIGANJU BEZ OKRETANJA
Soffiata sa povrćem

Težina pripreme Lako
Vreme 40 minuta

Vegetarijansko, bez glutena

Sastojci za dve osobe: 8 vrhova špargli, 5 žumanaca, 4 tikvice, 4 cveta tikvica, 4 kriške sira tipa bûche de chèvre, 2 pržene paprike, 3 belanca, ekstra devičansko maslinovo ulje, so, biber

Isecite tikvice po dužini napola; dinstajte ih u tiganju 3-4 minuta sa šparglama i paprikom isečenom na režnjeve.
Ulupajte žumanca sa solju i biberom.
Umutite belanca mikserom, sa prstohvatom soli, a zatim ih postepeno sjedinite sa žumancima. Sipajte smesu u vruć tiganj (ø 20 cm), podmazan sa malo ulja, i posle 2 minuta dodajte povrće sote, cvet tikvica i kriške sira.
Pecite frittatu oko 5 minuta bez poklopca.
Poslužite je uz izdašnu količinu mlevenog bibera.

KARAKTERISTIKE Ulupana belanca daju vazdušastu i vrlo mekanu konzistencija; da bi se postigao najbolji rezultat, frittatu treba peći samo na jednoj strani, bez okretanja i poklapanja. Dinstanje u tiganju daće bolji ukus u poređenju sa pečenjem.

fritata sa čeri paradajzom

U RERNI
„Zasebna” sa čeri-paradajzom

Težina pripreme Lako
Vreme 45 minuta

Vegetarijansko, bez glutena

Sastojci za 4 osobe: 80 ml mleka, 80 ml sveže pavlake, 24 čeri-paradajza, 7 belanaca, 4 žumanca, aromatično bilje, šećer, puter, ekstra devičansko maslinovo ulje, so, biber

Ulupajte belanca (nemojte ih mutiti) sa mlekom, pavlakom, seckanim majoranom, peršunom, bosiljkom, solju i biberom.
Podmažite kalup (ø 20 cm) komadom putera tako da pokrije dno i ivice.
Sipajte smesu od belanaca u kalup; umutite žumanca i sipajte ih lagano da „zamute” belanca.
Rasporedite oprani paradajz na poslužavnik i prelijte ga sa malo ulja, šećera i soli.
Pecite zasebno frittatu sa čeri-paradajzom 25 minuta na 140°C.
Izvadite je iz rerne, pojačajte temperaturu na 180°C i pecite paradajz još 5 minuta.
Poslužite frittatu uz čeri-paradajz, završavajući listovima matičnjaka, koprom i sa malo bibera.

KARAKTERISTIKE Odvajanje žumanaca i belanaca omogućava da se uravnoteži unos hranljivih sastojaka po želji, favorizujući proteinski deo (belanca) i redukujući masnoću (žumanca).

fritata sa pečurkama

U ŠERPI
Sa pečurkama i taleggio sirom

Težina pripreme Lako
Vreme 45 minuta

Vegetarijansko, bez glutena

Sastojci za 4 osobe: 150 g mešanih pečurki, 120 g sira taleggio, 100 ml mleka, 60 g bebi-spanaća, 6 jaja, 1 praziluk, ekstra devičansko maslinovo ulje, so, biber

Očistite pečurke, a najveće isecite na sitne komade.
Očistite praziluk i isecite ga na kolutiće.
Ubacite u šerpu, sa tankim slojem ulja, prvo praziluk, na 2 minuta, a zatim dodajte pečurke još 2 minuta, i na kraju spanać i pecite 2 minuta. Umutite jaja sa mlekom, solju, biberom i komadićima taleggio sira.
Sipajte smesu u šerpu (ø 20 cm) i dodajte dinstano povrće.
Pecite u rerni 20 do 25 minuta na 150°C.

KARAKTERISTIKE Pečenje u šerpi fritatti daje mekanu teksturu, zbog čega ona podseća na flan. Na ovaj način je moguće i pečenje bez masnoće. Tanak sloj ulja potreban je samo da se povrće zapeče.

fritata ala karbonara

U TIGANJU
Alla carbonara

Težina pripreme Srednje
Vreme 30 minuta

Sastojci za 4 osobe: 250 g kuvanih špageta, 150 g slanine, 100 ml mleka, 50 g sira Pecorino Romano Dop, 50 g Parmigiano Reggiano Dop, 8 jaja, so, biber

Umutite jaja sa mlekom, pekorinom i nastruganim parmezanom, solju i biberom.
Dodajte u tu smesu skuvane špagete.
Isecite slaninu na sitne komade i pecite 3-4 minuta da postane hrskava.
Eliminišite masnoću, zadržavajući u tiganju malu količinu sa slaninom.
Sipajte mešavinu jaja i špageta.
Pecite na laganoj vatri 10 do 12 minuta, a zatim uz pomoć tanjira okrenite frittatu i nastavite da je pečete na drugoj strani još 4-5 minuta.

KARAKTERISTIKE Prednost klasičnog pečenja u tiganju definitivno je ukus. Zahvaljujući pečenju na masnoći od slanine, na laganoj vatri, dobija se veoma ukusna korica. Neophodno je okretati omlet da se zapeče sa obe strane.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije