Punjeni celer sa nadevom od pečuraka u kori od soli pravo je otkriće za nas u redakciji magazina La Cucina Italiana.

Toliko ukusa u jelu od povrća odavno nismo okusili. Osim toga, moramo dodati da je jednostavna priprema ovog jela ono što nam je posebno prijalo; bez puno truda dobili smo više nego prijatan i ukusan obrok, koji su mnogi od nas uvrstili u svoj redovan jelovnik.

Kuvar Sauro Ricci
Težina pripreme Srednje
Vreme 2 sata i 30 minuta

SASTOJCI ZA 6 OSOBA
250 g šampinjona
200 g bukovača
150 g jablanovača
12 listova blitve
3 korena celera
3 belanca
2 crna luka
2 struka celera
1 šargarepa
1 jaje
lovor
majčina dušica
suvo belo vino
soja sos
maslinovo ulje
krupna so
sitna so
biber

Punjeni celer u kori od soli

ZA NADEV
Očistite strukove celera, crni luk i šargarepu i iseckajte ih grubo; propržite ih u šerpi sa 3 kašike ulja, 3 lista lovora i grančicom majčine dušice 5-6 minuta.
Očistite pečurke, iseckajte ih na komadiće, sjedinite sa povrćem i pržite 20 minuta; prelijte čašom belog vina i nastavite sa kuvanjem sledećih 15 do 20 minuta. Dodajte nekoliko kašičica soja-sosa i čašu vode, i kuvajte još 25 do 30 minuta. Grubo umutite štapnim mikserom, začinite biberom, posolite i pomešajte sa 1 jajetom.

ZA CELER
Odstranite okruglu kapicu sa korena celera i oljuštite ga ljuštilicom za krompir, trudeći se da zadržite okrugao oblik. Potopite ga u ključalu slanu vodu na 7-8 minuta, iscedite ga i napravite udubljenje sa kašičicom.
Napunite celer nadevom od pečuraka koji ćete dobro sabiti.
Potopite listove blitve u kipuću vodu na 30 sekundi, iscedite ih, ohladite u ledenoj vodi i osušite papirnim ubrusom.
Pomešajte 2 kg krupne i 1 kg sitne soli sa 3 belanca.
Pripremite celer za pečenje prateći uputstvo koje prilažemo desno.
Pecite na 180ºC 45 minuta. Izvadite celer iz rerne, slomite opnu od soli, odstranite listove blitve i presecite celer napola uspravno.
Poslužite sa svežom salatom od blitve, krasuljice i listova citrona, po želji.

OBLAGANJE SOLJU
1. Premažite celer maslinovim uljem i obložite ga listovima blitve kako tokom pečenja ne bi upio previše soli.
2. Napravite smesu od soli i 3 belanca, pa je preručite u pleh koji ste zaštitili papirom za pečenje.
3. Na sredinu stavite celer i u potpunosti ga obložite smesom tako da formirate čvrstu kupu.

AUTOR: Sauro Ricci / Stajling: Beatrice Prada

FOTO: Riccardo Lettieri

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije