Savršen je u prirodnom obliku, to znamo, a ako ga obogatite aromatičnim biljem, začinima i voćem, svakom jelu daće puniji i delikatniji ukus. Za vas smo izdvojili par ideja i neobičnih kombinacija kojima možete ulepšati ukus maslaca, po recpetima naše Joëlle Néderlants.

Maslac sa aromatičnim biljem

Otopite 250 g maslaca, neprestano mešajuci žicom. Isitnite 6 listova žalfije sa 25 do 30 iglica ruzmarina, 1 kašikom listova timijana, 2 kašike listova krbuljice i 2 kašike listova estragona. Pomešajte polovinu isitnjenog bilja sa maslacem, pa dodajte 1 kašicicu alkoholnog sirćeta i prstohvat soli. Umotajte maslac u list papira za pečenje, oblikujte ga u valjak (prečnika 4 cm) i stavite u frižider na najmanje 1 sat da se stegne. Odstranite papir za pečenje, a zatim rolatom od maslaca prođite kroz ostatak isitnjenog bilja tako da se dobro zalepi; isecite rolat na kolutove debljine oko 2 cm i odmah ih rasporedite po jelu.

NAJBOLJA KOMBINACIJA
U duetu sa junećim biftekom predstavlja klasik, ali mešavina aromatičnog bilja dobro će doći kao osveženje i uz jagnjetinu.

Maslac sa pinjolima, kaparima i maslinama

Očistite 70 g zelenih maslina i iseckajte ih zajedno sa 20 g ispranih kapara i 20 g pinjola. Pomešajte sve sa 200 g omekšalog posoljenog maslaca.

NAJBOLJA KOMBINACIJA
Reč je o aromatičnom dodatku koji naglašava ukus delikatnih jela kao što je krompir u foliji, ali i bela riba, kuvana ili pečena.

Maslac sa inćunima i pomorandžom

Otopite 250 g maslaca mešajuci žicom, pa ga sjedinite sa narendanom korom od ½ pomorandže i 1 kašikom soka. Potapkajte papirom za pečenje 35 g inćuna u ulju, iseckajte ih na sitnije komade i pomešajte sa aromatizovanim maslacem. Za kraj pospite narendanom korom pomorandže.

NAJBOLJA KOMBINACIJA
Kremast i aromatizovan, ovaj maslac sjajno spaja slani ukus inćuna sa slatkokiselim notama pomorandže. Odličan je kao namaz na kanapeima od crnog hleba ili kao dodatak lososu i račićima.

Maslac sa karamelom

Pripremite karamel tako što ćete na tihoj vatri topiti 100 g šećera u 25 ml vode, da dobijete tečnost u boji bronze. Zagrejte zasebno 75 ml pavlake za kuvanje, a zatim je sjedinite sa karamelom neprestano mešajući na vatri. Umutite žicom 200 g omekšalog posoljenog maslaca sa 75 g grčkog jogurta. Sipajte mešavinu maslaca i jogurta u činiju, pa je prelijte miksom karamela i pavlake.

NAJBOLJA KOMBINACIJA
Mekane i kremaste teksture, razblažen jogurtom, idealan je kao dodatak tostiranom hlebu, čokoladnim keksićima, vaflu i palačinkama.

Maslac – blago iz mleka

AUTOR: Joëlle Néderlants / Stajling: Beatrice Prada

FOTO: Riccardo Lettieri

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.